ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Συνεδριάζει σήμερα η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου, μετά την αποπληρωμή του Ιουνίου την Τετάρτη.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Μια σειρά νέων δεδομένων πρέπει να συνυπολογίσουν στη σημερινή τους κρίσιμη συνεδρίαση οι φαρμακοποιοί της χώρας, για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Καταρχάς, η καταβολή του υπολοίπου ποσού για τα φάρμακα

του Ιουνίου, που ανερχόταν σε περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ, την Τετάρτη, ημέρα που προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Αν και το υπουργείο είχε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως χρήματα δεν θα καταβληθούν αν δεν ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τα λεφτά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς.

Από την άλλη, το κακό «ιστορικό» του Οργανισμού στην τήρηση των προθεσμιών πληρωμής έχει μετατρέψει ακόμη και τους πιο μετριοπαθείς σε «άπιστους» και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι δύσκολα θα τηρηθούν.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας από το «καρότο» πέρασε στο «μαστίγιο», απειλώντας με φιλελευθεροποίηση της αγοράς φαρμάκων, δηλαδή τη διάθεση σκευασμάτων εκτός ιδιωτικών φαρμακείων, τουτέστιν ακόμη και σε σούπερ-μάρκετ. Αυτή η δήλωση προκάλεσε μάλλον την αντίθετη αντίδραση από εκείνη που επεδίωκε το υπουργείο, συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο τους φαρμακοποιούς.

Από την άλλη, μια ενδεχόμενη συνέχιση της άρσης της πίστωσης, υποστηρίζει ο ΕΟΠΥΥ, ίσως καταστήσει τελικά τους φαρμακοποιούς «αντι-συμβατικούς», από τη στιγμή που χρήματα έχουν καταβληθεί, έστω και με καθυστέρηση, συγκριτικά με τα χρονικά όριο που θέτει η ίδια η σύμβαση.

Ειδικά για τα παλαιότερα χρέη οι προοπτικές είναι ακόμη πιο θολές. Το υπουργείο υποστηρίζει πως τα χρήματα θα καταβληθούν από το 1,5 δισεκατομμύριο που θα λάβει ο χώρος της Υγείας από την επόμενη δόση, εφόσον όλα πάνε καλά. Αλλά αν αυτό ισχύσει για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ τα χρήματα μάλλον δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλοι.

Πάντως, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κ. Λουράντος τάσσεται υπέρ της συνέχισης της χορήγησης φαρμάκων χωρίς πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να επαναξιολογήσουν τη στάση τους εάν αποπληρωθούν ένα σοβαρό ποσό από τα παλαιότερα χρέη και αν λάβουν μια ρεαλιστική, δόκιμη και αποδεδειγμένη λύση για την αποπληρωμή, εγκαίρως, των τρεχουσών οφειλών για όλο το 2012.

Υπάρχουν όμως και οι πιο μετριοπαθείς φαρμακοποιοί, ενώ κάποιοι δηλώνουν, με ιδιαίτερη προσοχή, πως η ανακοίνωση, έστω και αυτού του αμφίβολου, χρονοδιαγράμματος και η πληρωμή στις 12 Σεπτεμβρίου είναι μια κίνηση σε θετική κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα