ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

«Κραυγή αγωνίας» σχετικά με το κόστος της ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία υψώνει προς την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σε υπόμνημα προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας ο ΣΒΒΕ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στο πεδίο της ενέργειας στον δευτερογενή τομέα, κάτι που οφείλεται κυρίως στην άγρια φορολογία

που επιβάλλεται στα καύσιμα. Το γεγονός αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επιβιώσουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

«Οι χρόνιες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, δημιουργούν αυξημένα κόστη ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες, τα οποία καταντούν να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο», επισημαίνει ο ΣΒΒΕ. Παράλληλα ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι «η έως τώρα ασκούμενη ενεργειακή πολιτική εστιάζεται, άμεσα ή έμμεσα, στην επίτευξη κερδοφορίας της ΔΕΗ, γεγονός το οποίο δημιουργεί προφανείς στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας, με κυριότερη αυτή του αυξημένου κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες».

Στο ίδιο έγγραφο ο ΣΒΒΕ κωδικοποιεί ως ακολούθως το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία αναλόγως του καυσίμου που χρησιμοποιεί κάθε εργοστάσιο:

Αύξηση 45% σε 4 χρόνια για την ηλεκτρική ενέργεια

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφονται αυξήσεις 45% στην τιμή τη ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνεται το κόστος παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξ΄ αιτίας της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Το Δεκέμβριο του 2010, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, και παρόμοια αύξηση επαναλήφθηκε το Δεκέμβριο του 2011 σε ποσοστό 9,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010. Παράλληλα, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφεται τον Ιούλιο του 2012 αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13,9%, γεγονός που από μόνο του οδηγεί σε ανατιμήσεις πληθώρα προϊόντων της μεταποίησης.

Παράλληλα με την αύξηση του κόστους ενέργειας οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, αύξηση στον ΕΦΚ και την εισφορά ΔΕΤΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας παραμένει μια από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία.

5πλάσιος φόρος στο μαζούτ

Η τιμή του μαζούτ για τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα επιβαρύνεται υπέρμετρα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ο φόρος αυτός είναι τρεις με πέντε φορές υψηλότερος από τον αντίστοιχο που επιβάλλεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

70% υψηλότερος ΕΦΚ στο ντίζελ

Ο ΕΦΚ του ελαφρού πετρελαίου (ντίζελ) είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα κρατούντα σε διεθνές επίπεδο. Αν συγκριθεί με τις χώρες της ΕΕ, είναι περίπου 70% υψηλότερος.

Πανάκριβο φυσικό αέριο

Τα προβλήματα με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλά

Keywords
Τυχαία Θέματα