Αίγυπτος: Αβεβαιότητα και στο βάθος προσωρινή κυβέρνηση

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε χθες Τετάρτη τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε, του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών αυτού του σχηματισμού, κατηγορώντας τους για παρακίνηση σε βία μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 53 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 480 τη Δευτέρα μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. Σε βάρος του Μπαντίε εκκρεμούσε ήδη άλλο ένταλμα σύλληψης. Η σύλληψή του αυξάνει την ένταση που επικρατεί μετά την ανατροπή, πριν από

μια εβδομάδα, του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος», σύμφωνα με τις αρχές. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι κατηγορίες, κυρίως για «φόνο» απαγγέλθηκαν χθες εναντίον 200 ατόμων από τα 650 που ανακρίθηκαν, επειδή θέλησαν να μπουν δια της βίας στο στρατιωτικό χώρο.

Η προεδρία ανακοίνωσε χθες πως ο πρωθυπουργός Ελ Μπεμπλάουι θα προτείνει κάποιες θέσεις στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι απέρριψαν όμως απερίφραστα αυτή την απόπειρα να τους δοθεί χείρα φιλίας. «Δεν θα κάνουμε συμφωνίες με πραξικοπηματίες», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάρεκ Αλ Μόρσι.

Στους δρόμους, η κινητοποίηση των δύο παρατάξεων παραμένει έντονη. Χθες το βράδυ, μετά τη λήξη της νηστείας κατά την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν με τους οπαδούς του Μόρσι που διαδηλώνουν εδώ και 15 ημέρες μπροστά από το τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια του Καΐρου, στη συνοικία Νασρ Σίτι. Προσευχήθηκαν για τους νεκρούς της Δευτέρας και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι την επιστροφή του «προέδρου» τους, πριν κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο Ιτιχαντίγια.

Έπειτα από πολλές ημέρες χωρίς την παραμικρή ανακοίνωση για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος συνελήφθη μετά την καθαίρεσή του, βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος, για τη δική του ασφάλεια … Έχει αξιοπρεπή μεταχείριση και προς το παρόν δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς δίωξης».

Επίθεση σε στρατιωτικό διοικητή στο Σινά με νεκρό ένα κορίτσι

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ την Τετάρτη, κατά του οχήματος του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή στη χερσόνησο του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, μια περιοχή που μαστίζεται από επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ομάδων ισλαμιστών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.

Ο στρατιωτικός διοικητής δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση, που σημειώθηκε στην περιοχή Σέιχ Ζουβαγιέντ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο ένα κορίτσι, του οποίου η ηλικία δεν αποκαλύφθηκε, χτυπήθηκε από τα πυρά και πέθανε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, που δήλωσε επίσης, ότι ο στρατός και η αστυνομία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες «προκειμένου να δημιουργηθεί χάος» στη χώρα. Αυτό είναι το δεύτερο ένοπλο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στην περιοχή του Σινά. Το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά μιας βάσης της αστυνομίας με δυο νεκρούς και έξι τραυματίες.

Περίπου 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ο αρχηγός του κράτους ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα