Το σύστημα των …αντικειμένων

Κανένα από τα έργα της έκθεσης «The System of Objects» δεν «εκτίθεται» απλώς. Καταλαμβάνει ένα δικό του χώρο ή αποτελεί μέρος ενός διαλόγου στον οποίο συμμετέχουν ισότιμα χώρος και θεατής. Ο θεατής εισέρχεται ασυνείδητα στη διαδικασία μιας περιήγησης στις συναισθηματικές διαδρομές που αποτυπώνονται στη συλλογή, πατώντας ο ίδιος επάνω στα χνάρια αυτών των διαδρομών ως έργο καθεαυτό, διερωτώμενος τι σημαίνει αλήθεια το να βλέπει και να βιώνει κανείς την τέχνη

και το ντιζάιν.

Έργα σύγχρονης τέχνης και κυπριακές αρχαιότητες, αντικείμενα ριζοσπαστικού ντιζάιν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τις αρχές της επόμενης, μακέτες κτηρίων και λοιπά παράφερνα αντιμετωπίζονται ως ευρήματα ενός μανιώδους Google-αρίσματος με αντικείμενο τον ίδιο τον συλλέκτη. Η σχέση του θεατή με αυτά μπορεί να παραλληλιστεί με μια σειρά από χτυπήματα «like» στο Facebook, έστω και αν πρόκειται για έργα πραγματικά και τοποθετημένα σε απόσταση αναπνοής από αυτόν.

«Η έκθεση πραγματεύεται την αφήγηση, τον εκτοπισμό και την τάξη, την έκπληξη και την προσδοκία. Ο μύθος της συλλογής γίνεται εδώ η μυθολογία ενός ολόκληρου κόσμου, σφυρηλατημένου στις φλόγες μια εσωτερικής φωτιάς και μέσα από συγκεκριμένες επιλογές», σημειώνει η επιμελήτρια Maria Cristina Didero.

Την έκθεση συνοδεύει έκδοση που περιλαμβάνει τρισδιάστατες απεικονίσεις των διαδρομών στο εσωτερικό της, “στημένες” επάνω στις σκαναρισμένες σελίδες του ομότίτλου βιβλίου του Baudrillard.

INFO: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Φιλελλήνων 11 & Ε. Παππά, Νέα Ιωνία , 210 2758490, www.deste.gr. Τετάρτη: 12:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα