ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, περικοπή των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, μαχαίρι στα επιδόματα αλλά και αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς και της συνεισφορά υγείας του ΟΓΑ, περιλαμβάνει το επώδυνο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. 

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στο κουτί της Πανδώρας έχει μετατραπεί το πακέτο των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση,

απειλώντας να εξανεμίσει κάθε ελπίδα από τους πολίτες. Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας το βασικό σενάριο προβλέπει μειώσεις σε δαπάνες αλλά και αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς των ασφαλισμένων.

Προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιαζόμενες περικοπές των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ, παρόλο που ο Υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για οικονομική στήριξη του Οργανισμού, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Όλα αυτά την ώρα που προμηθευτές και πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, λόγω των συσσωρεμένων χρεών. Αντίστοιχα, ερωτηματικά δημιουργεί το ενδεχόμενο περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τα οποία ήδη πασχίζουν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, την αγορά βασικών υλικών και να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Εφιαλτική ακούγεται στους περισσότερους η πιθανότητα να αυξηθεί και η συμμετοχή του ασθενούς, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη αυξηθεί. Άλλωστε, πλέον οι διαγνωστικές εξετάσεις συνοδεύονται από ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 15%. Με άλλα λόγια εξετάζεται αύξηση της συμμετοχής στην περίθαλψη και στην αγορά φαρμάκων. Αν η μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ απεφεύχθη, το ίδιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στην αύξηση της συνεισφοράς υγείας του ΟΓΑ, η οποία πρόκειται να φθάσει στα 20 ευρώ, από 10 που είναι σήμερα.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί τον κύριο στόχο για την περιστολή των δαπανών. Όπως έχει ήδη ξεκαθαριστεί, στόχος πλέον είναι τα 2 με 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι τα 2,88 που είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συνδράμει η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, αλλά και μια περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων, κυρίως των γενοσήμων, βάσει του νέου δελτίου τιμών. Επιπλέον, θα ζητηθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους φαρμακοβιομηχάνους, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό αγκάθι στις σχέσεις της Βιομηχανίας με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση όμως αναμένεται να προκαλέσει το νυστέρι στα επιδόματα. Μιλώντας σήμερα στον Alpha 98,9, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, υποστήριξε πως ο υπουργός Οικονομικών τους ξεκαθάρισε πως δεν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, με τα επιδόματα να επιστρέφουν στα επίπεδα του 2008, προειδοποιώντας με έντονες αντιδράσεις, σε πιθανές επιδοματικές περικοπές.

Πάντως, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει περίπου 913 εκατομμύρια ευρώ από τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρίες, χρόνιες ασθένειες και σε πολύτεκνες οικογένειες. Υπολογίζεται πως κάθε ανάπηρος θα απωλέσει από 2

Keywords
Τυχαία Θέματα