WSJ: TO ΔΝΤ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

09:40 7/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Νέος στόχος φέρεται να είναι η διαμόρφωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ

το 2020, αντί 120% που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του PSI. Για να επιτευχθεί έχουν πέσει στο τραπέζι ιδέες μετριοπαθείς, όπως η μείωση των επιτοκίων που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα για τα δάνεια της τρόικας, αλλά και πιο ριζοσπαστικές, όπως ένα νέο «κούρεμα», με το βάρος των απωλειών να σηκώνουν αυτή τη φορά όχι οι ιδιώτες πιστωτές, αλλά η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να δεχτούν «χασούρα» 30% επί της αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Πρόκειται, ωστόσο για πρόταση που συναντά -μέχρι στιγμής, τουλάχιστον- τη σθεναρή αντίσταση των Ευρωπαίων. Άλλη πρόταση είναι η ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, στο πρότυπο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής για την Ισπανία.

Δεν αναμένονται, ωστόσο, εξελίξεις πριν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν αφενός την έκθεση προόδου της τρόικας και αφετέρου την έγκριση του μηχανισμού στήριξης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Αξιωματούχος της Ε.Ε. που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα προειδοποίησε την Αθήνα πως αν η τρόικα κρίνει ότι οι υποσχέσεις που δίνει είναι χωρίς αντίκρυσμα, η χρηματοδότηση θα διακοπεί και η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα

Keywords
Τυχαία Θέματα