ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

08:55 7/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο ανταγωνισμός για ενεργειακές πηγές δεν δημιουργεί προβλήματα σχέσεων κι εντάσεις μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Είναι πολλά τα θερμά σημεία του πλανήτη όπου παρουσιάζονται προβλήματα λόγω διεκδικήσεων εδαφών και θαλασσίων ζωνών από περισσότερα του ενός κράτη.

Προσφάτως έκθεση του Ιδρυματος Διεθνών Κρίσεων αναφέρει ότι η διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και νοτιοανατολικών γειτόνων της για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει γίνει τόσο έντονη ώστε δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής σύγκρουσης. Η

ισχυρή αυτή πιθανότητα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για την ελεύθερη ναυσιπλοία σε μία θαλάσσια περιοχή με τεράστια «κίνηση».

Σύμφωνα με την αναφορά υπάρχει πλέον αδιέξοδο στις όποιες διπλωματικές ενέργειες και οι πιθανότητες μιάς λύσεως ελαχιστοποιούνται. Το απαισιόδοξο συμπέρασμα προέκυψε μία μέρα μετά την κεντρική απόφαση στο Πεκίνο να επιταχυνθεί ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος στα νησιά Παρασέλ και Σπράτλι, τα οποία διεκδικούνται τόσο από το Βιετνάμ όσο και από τις Φιλιππίνες. Φυσικά τα νησιά, καθώς και ένα μικρότερο σύμπλεγμα έχουν και την κινεζική τους ονομασία.

Χθες, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπ. Ακίνο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έλεγχο, περιπολίες αλλά και διαμάχες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Κϊνα και οι Φιλιππίνες διεκδικούν θάλασσιες ζώνες στην περιοχή οι οποίες πιστεύεται ότι διαθέτουν πλουσιότατα ενεργειακά κοιτάσματα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι οι Φιλιππίνες δεν έχουν νομικό πάτημα ώστε για να στηρίζονται στη Σύμβαση των Ην. Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κίνα ισχυριζόμενη ότι διαθέτει παλαιούς χάρτες Κινέζων Θαλασσοπόρων διεκδικεί περίπου το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα