TO «WORD OF MOUTH» ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

08:40 7/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε φάση αποσύνθεσης και επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας τους έχει εισέλθει η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Η πρωτοφανής πτώση της εσωτερικής κίνησης που αποτελεί το 40% των εσόδων του ελληνικού τουρισμού, εξ αιτίας της καθίζησης του εισοδήματος του Έλληνα και της απομείωσης των δελτίων του κοινωνικού τουρισμού καθιστά αβέβαιη την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων.

Ειδικά

τα ξενοδοχεία μέχρι 3 αστέρων και τα ενοικιαζόμενα πουλάνε πλέον κάτω του κόστους, ενώ οι μεγαλύτερες μονάδες εφαρμόζοντας πολιτικές οικονομιών κλίμακας γεμίζουν τις κλίνες τους οριακά περιθώρια κέρδους.

Παρόλα ταύτα ειδικά τον μήνα Αύγουστο λίγα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους στα σημεία των καιρών. Κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της σμίκρυνσης της πτώσης της κίνησης από το εξωτερικό είχε το λεγόμενο “word of mouth”. Ως γνωστόν ο προορισμός Ελλάδα είχε υποστεί πρωτοφανή δυσφήμηση το πρώτο 5μηνο του 2012 και οι πρώτοι τουρίστες που είχαν κλείσει τα πακέτα τους ερχόμενοι στη χώρα μας δεν ήξεραν τι κατάσταση θα αντιμετώπιζαν.

Οι εν λόγω τουρίστες μετέφεραν τις εμπειρίες τους στους συμπατριώτες τους γεγονός που επενέργησε θετικά στο να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις, μετά τις εκλογές του Ιουνίου που επήλθε πολιτική ηρεμία στη χώρα, με τιμές όμως 2003 μετά το μπαράζ προσφορών και εκπτώσεων που είχαν προσφέρει οι Έλληνες ξενοδόχοι κάτω από τον τρόμο των άδειων δωματίων τους.

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων καθηγητής Κυριάκος Ρερές μολονότι οι αφίξεις εμφανίζονται οριακά πεσμένες συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τα έσοδα σημειώνουν πτώση τουλάχιστον 15% το πρώτο 7μηνο του 2012 σε σύγκριση με το ανάλογο περυσινό διάστημα ποσοστό που αν θα διατηρηθεί θα οδηγήσει σε απώλειες ύψους 5,5, δις. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό (όχι το τουριστικό συνάλλαγμα) αντιστοιχούν στο 17,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.

Ο Κυρ. Ρερές συμπληρώνει ότι η πρωτοφανής κάθοδος των μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού οδήγησε την πλειονότητα των ξενοδόχων να δώσουν από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου τα δωμάτια που κράταγαν για τους Έλληνες, στους ξένους Tour Operators με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ούτως ώστε να διατηρήσουν γεμάτες τις μονάδες τους. Ισχυρό πρόβλημα πέραν των ξενοδοχείων των μικρών κατηγοριών παρουσιάζουν οι πολυτελείς μονάδες αφού ο προορισμός Ελλάδα θεωρήθηκε από πολλούς ανασφαλής οικονομικά, αλλά και από πλευράς υπηρεσιών, προορισμός.

Ρώσοι, Ισραηλινοί ψηφίζουν Ελλάδα

Οι Ρώσοι κυρίως, οι Ουκρανοί και οι Ισραηλινοί σώζουν την παρτίδα για τον ελληνικό τουρισμό φέτος. Η μείωση των αφίξεων από τη βρετανική αγορά δεν ξεπερνά το 7 %, ενώ η πτώση από τη γερμανική αγορά έχει κατέλθει στο -15%. Ιδιαίτερα θετική εικόνα παρουσιάζουν τα Χανιά και η Σκιάθος ενώ οι υπόλοιποι προορισμού «υποφέρουν».

Ταυτόχρονα περισσότερα απ

Keywords
Τυχαία Θέματα