Toyota Yaris Hybrid-R με 420 ίππους!

Τους εμπρός τροχούς κινεί ένας τετρακύλινδρος 1.6 turbo 300hp με άμεσο ψεκασμό που εξελίχθηκε από την Toyota Motorsport GmbH (TMG) σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) για Παγκόσμιο Αγωνιστικό Κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πίσω, κάθε τροχός κινείται ανεξάρτητα από έναν ηλεκτροκινητήρα 60hp – όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στο στάνταρ Yaris

Hybrid. Συνολικά, το υβριδικό σύστημα κίνησης αποδίδει ισχύ μέχρι 420 hp. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν σαν γεννήτριες κατά το φρενάρισμα, ενώ υποστηρίζουν το βενζινοκινητήρα κατά την επιτάχυνση.

Όπως στο TS030 HYBRID, η ενέργεια που ανακτάται κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος αποθηκεύεται σε έναν υπερπυκνωτή. Συγκριτικά με τη στάνταρ υβριδική μπαταρία NiMh, ο υπερπυκνωτής έχει υψηλότερη πυκνότητα ισχύος και ταχύτητα φόρτισης/εκφόρτισης. Ικανοποιεί άριστα τις ανάγκες της σπορ οδήγησης στην πίστα, που απαιτεί σύντομους και άμεσους ‘παλμούς’ ισχύος.

Παρόλα αυτά, το επίπεδο ισχύος εξαρτάται από τη διάρκειά της. Στο πρόγραμμα δρόμου, ο υπερπυκνωτής απελευθερώνει την ενέργεια που ανακτάται στο φρενάρισμα για μέγιστη διάρκεια 10 δευτερ. ανά φόρτιση και η συνολική ισχύς των δύο ηλεκτροκινητήρων μειώνεται στους 40 hp. Στο πρόγραμμα πίστας, οι πίσω ηλεκτροκινητήρες πετυχαίνουν μέγιστη ισχύ 120hp για μέχρι 5 δευτερόλεπτα ανά φόρτιση, αντανακλώντας την υψηλότερη συχνότητα φρεναρίσματος και επιτάχυνσης που χαρακτηρίζει την οδήγηση σε σιρκουί.

Ένας τρίτος ηλεκτροκινητήρας 60hp, τοποθετημένος ανάμεσα στον κινητήρα και στο 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο, λειτουργεί σαν γεννήτρια σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης για την τροφοδοσία του υπερπυκνωτή και κατά την επιτάχυνση για άμεση τροφοδοσία των πίσω ηλεκτροκινητήρων:

Το τελευταίο θα συμβεί μόνον όταν η κινητήρια ισχύς και η ροπή υπερβούν τις δυνατότητες πρόσφυσης των εμπρός τροχών. Η γεννήτρια συμπεριφέρεται σαν ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, μεταφέροντας τη ροπή με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας στους πίσω τροχούς, περισσότερο για τη βελτίωση της επιτάχυνσης και του κρατήματος παρά για τον περιορισμό της κινητήριας ισχύος.

Οι πίσω ηλεκτροκινητήρες – ένας ανά τροχό – μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς του Yaris Hybrid-R στο στρίψιμο μεταβάλλοντας την κατανομή ροπής μεταξύ αριστερού και δεξιού πίσω τροχού. Κάθε ηλεκτροκινητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γεννήτρια ή μοτέρ με τα χαρακτηριστικά ενός ευφυούς μπλοκέ διαφορικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα