Χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στη Συρία

Προ των πυλών είναι όπως όλα δείχνουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση πως τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί εισβολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters. Ταυτόχρονα την κάλεσαν να αρχίσει να προετοιμάζεται για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC πως ο αμερικανικός

στρατός είναι έτοιμος να δράσει ανά πάσα στιγμή, εάν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δώσει σχετική εντολή. «Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά». Δε δίστασε να παραδεχθεί πως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό και Γάλλο ομόλογό του, έχει συνειδητοποιήσει πως «υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πια ότι όντως παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».

Την ίδια ώρα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μονίνο απέρριψε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, εάν προηγουμένως δεν δώσει το πράσινο φως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης». Πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας πως οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Η διαφαινόμενη επέμβαση στη Συρία πάντως προσκρούει στα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία προσπαθεί να ματαιώσει τα σχέδια των δυτικών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, που εμφανίστηκε βέβαιος για την υποστήριξη της Ρωσίας, μην παραλείποντας να την ευχαριστήσει δημόσια για αυτό.

Ακόμη ο Μουάλεμ προκάλεσε τους δυτικούς να αποδείξουν πως η κυβέρνηση του Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ενοχής.Τ έλος εκτόξευσε απειλές προς τους επίδοξους εισβολείς, προειδοποιώντας πως η χώρα του διαθέτει τους μηχανισμούς άμυνας, που «θα κάνουν τον κόσμο να σαστίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα