Reuters: Εκπληκτική η ελληνική ανάκαμψη

20:10 8/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο κατώφλι των αγορών με την έκδοση πενταετούς ομολόγου 2 δισ. ευρώ, ενώ πριν από από δύο χρόνια ήταν στα πρόθυρα μιας άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Επισημαίνει βεβαίως ότι υπάρχουν κίνδυνοι από την έξοδο στις αγορές αλλά σημειώνει ότι η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. «Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε στο 30% ύστερα από την αναδιάρθρωση χρέους

πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται τώρα στο 6,2%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο έγκυρος αναλυτής αναφέρει ότι δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας –Πειραιώς και Alpha Bank- έχουν συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ τις προηγούμενες εβδομάδες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους μετά από τα stress tests που διεξήγε η κεντρική τράπεζα και ότι η Eurobank, σχεδιάζει να ακολουθήσει με 3 δισ. ευρώ αυτό το μήνα.

Ο Dixon, τονίζει ακόμα ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αξιολογεί ως σημαντικότερες επιτυχίες, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κάνει επίσης αναφορά στην αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους κοντά στο 180% του ΑΕΠ αλλά όπως λέει: «Δεν είναι τόσο μεγάλο βάρος, διότι το μεγαλύτερο μέρος του το κατέχουν άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα των δύο διασώσεων». Επίσης τα δύο δάνεια φέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο, λίγο πάνω από το 2%, αλλά η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να τα ξεπληρώνει μέχρι το 2022 και από τότε έχει άλλα 20 χρόνια να ολοκληρώσει το έργο.

Ύστερα από όλα αυτά καταλήγει ο αναλυτής «δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να αγοράσουν τα πενταετή ελληνικά ομόλογα. Εξάλλου, θα πάρουν τα λεφτά τους προτού η Αθήνα αποπληρώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα