Την Τετάρτη(;) η Ελλάδα στις αγορές

18:34 8/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα στήριξης.

Η πώληση είναι πιθανό να αφορά πενταετές ομόλογο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν σε καλό κλίμα, σχολίασε μία πηγή. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης, ότι η έκδοση του ομολόγου έχει ανατεθεί στις Deutsche Bank και

J.P. Morgan Chase & Co.

Σύμφωνα και με τη WSJ η Αθήνα σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, την Τετάρτη, με ομόλογο 5ετούς διάρκειας.

Μία εκ των δύο πηγών της WSJ τόνισε πως η έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα γίνει μόνο εφόσον οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν ευνοϊκές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά κινείται από το πρωί της Δευτέρας λίγο πάνω από το 6,1%.

Στο «αμφίβολο θαύμα» της Ελλάδας αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είναι στον ορό των διεθνών πακέτων βοήθειας. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι μολονότι η κατάσταση εκκίνησης της χώρας είναι σε χειρότερο σημείο από ό,τι το 2010», παρατηρεί τo Spiegel, σε δημοσίευμα του με τίτλο «Η αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό». Όπως υπογραμμίζει το Der Spiegel, «πολλοί επενδυτές εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα». Το δημοσίευμα παραθέτει τους θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δεν συνηγορούν υπέρ μιας επιστροφής της Αθήνας στις αγορές: Μείωση του ΑΕΠ, ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ κλπ.

Οικονομικοί αναλυτές πάντως, θεώρησαν προάγγελο της εξόδου στις αγορές, την σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου στην δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα