NSA: Παρακολουθήσεις; το κάνουν όλοι, το κάνουμε κι εμείς

Παρακολουθήσεις ξένων ηγετών από τις αμερικανικές υπηρεσίες; «Έτσι κάνουν όλοι, και το κάνουν και σε μας». Στην ακρόαση μπροστά σε μία όχι και τόσο εχθρικής επιτροπής της αμερικανικής Βουλής (με επικεφαλής τον Μάικ Ρότζερς, που προ ημερών είχε πει πως οι Γάλλοι «θα έπρεπε να ανοίγουν σαμπάνιες» αν γνώριζαν τι σήμαιναν οι δραστηριότητες της NSA), ο Κιθ Αλεξάντερ της NSA και ο Τζέιμς Κλάπερ της Υπηρεσίας

Πληροφοριών πέρασαν κομψά στην αντεπίθεση για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αναθεωρηθεί ή να βελτιωθεί.

Επίσης, οι επικεφαλής των υπηρεσιών όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την παρακολούθηση ξένων ηγετών, αλλά σημείωσαν με νόημα ότι είναι πάγια πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών διεθνώς και είπαν ανοικτά πως το κάνουν και οι Ευρωπαίοι. «Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο» είπε ο Κλάππερ και πρόσθεσε με νόημα: «Η συλλογή στοιχείων από τις επικοινωνίες ξένων ηγετών είναι βασικό στοιχείο στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών». Όταν ο πρόεδρος της επιτροπής ρώτησε, εάν αυτό σημαίνει ότι ξένες, συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έχουν συλλέξει τέτοιου είδους πληροφορίες για επικοινωνίες Αμερικανών ηγετών, ο Κλάπερ απάντησε: «Ασφαλώς».

Όπως έδειξαν, οι αξιωματούχοι δεν διέψευσαν τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά επέμειναν πως η εικόνα που αυτά δίνουν προς τα έξω είναι παραπλανητική επειδή δείχνουν μία αποσπασματική -και κατά περιπτώσεις «εσφαλμένη»- εικόνα του προγράμματος παρακολουθήσεων, αναφορικά με τα περί μαζικής συλλογής στοιχείων στην Ευρώπη. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ιδιαίτερα για την Ευρώπη η συλλογή κάθε άλλο παρά γίνεται από την NSA «πίσω από την πλάτη» των τοπικών υπηρεσιών. Ο Κιθ Αλεξάντερ της NSA απέρριψε ως «απολύτως εσφαλμένες» τις αναφορές που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Ο Αλεξάντερ αναφερόμενος εμμέσως σε στοιχεία από τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, τόνισε: «δεν πρόκειται για πληροφορίες που συλλέγουμε από Ευρωπαίους πολίτες. Τόσο ο Σνόουντεν όσο και οι εφημερίδες δεν καταλάβαιναν τι έβλεπαν, διαβάζοντας τα έγγραφα».

Keywords
Τυχαία Θέματα