«Παίζουν» καθυστερήσεις στο παρά πέντε των διαπραγματεύσεων

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο οικονομικό επιτελείο «προβάρουν» τώρα την ιδέα ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014 που θα φέρει τον ερχόμενο Απρίλιο τα μέτρα που η Αθήνα θέλει να αποφύγει να αποφασίσει επί του παρόντος: Με το νομοσχέδιο Βρούτση που υπόσχεται να βρει 500 εκατ. ευρώ από …εισφοροδιαφυγή, η Κυβέρνηση ελπίζει να πείσει την τρόικα να της δώσει μια προθεσμία, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη, εάν μπορεί η εφαρμογή των σχεδιασμών του υπ.

Εργασίας να αποφέρει έσοδα στα Κρατικά Ταμεία. Και εάν δεν… τότε να προχωρήσουν επώδυνα μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014 δεν θα είναι μεγαλύτερη από 500 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με την Τρόικα που επισημαίνει ότι θα φθάσει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να προτιμά ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο θέσεις και υποστηρίζει ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Στα μέτρα που θα προβάλλει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500 εκατ. ευρώ , οι οποίες αποκρυσταλλώνονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.Έσοδα 200 εκατ. ευρώ περίπου από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).100 εκατ. ευρώ περίπου που θα εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. από τα 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011).Εξοικονόμηση πορων αναμένεται από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

Και όλη αυτή η «κουβέντα» για νέα πρόσθετα μέτρα και μέσα στην επόμενη χρονιά γίνεται την ώρα που η ανάπτυξη μοιάζει ακόμη πολύ …αδύναμη: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει αναιμική ανάκαμψη αναμένεται το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 31 οικονομολόγων, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2014 με ρυθμό 0,2%, ποσοστό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας που «βλέπουν» ανάπτυξη 0,6%.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, με την σωρευτική ύφεση να διαμορφώνεται από το 2008 στο 25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα