Cosco…πελος στο λιμάνι του Πειραιά

Σε οριακό σημείο δείχνουν να βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού αύριο Τετάρτη λήγει και η δεύτερη παράταση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πάντα με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας και Φιλικού Διακανονισμού που είχε υπογραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώην επικεφαλής της Cosco Γουέι Τζιανφού στην πρωτεύουσα. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, το θέμα πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση, είναι πιθανό οι Κινέζοι να προσφύγουν στη διαιτησία, βάζοντας σε περιπέτειες την επιχειρούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης

του μεγαλύτερου λιμανιού των Βαλκανίων. Το μνημόνιο προέβλεπε πως οι Κινέζοι θα προχωρούσαν σε νέα επένδυση 224 εκ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ, αλλά ζητούν να σταματήσουν να καταβάλλουν το ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που προβλέπεται από τη σύμβαση του 2009 και το οποίο είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Θεωρείται πάντως δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα, μολονότι και οι δύο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να επιτευχθεί μια συμφωνία, διότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει και τα εμπόδια που έχει θέσει η Κομισιόν. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την αναστολή στην καταβολή του μισθώματος για κάποια χρονική περίοδο, αλλά όχι για το διάστημα μέχρι το 2025 που ζητούν οι Κινέζοι, θεωρώντας πως μια τέτοια συμφωνία πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι κάθε αλλαγή στη σύμβαση παραχώρησης που έχουν υπογράψει οι Κινέζοι μπορεί να θεωρηθεί από την Κομισιόν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία έχει ήδη θέσει μια σειρά ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι εάν η επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στο δυτικό τμήμα αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης ή απαιτεί νέο διαγωνισμό, αλλά και αν η τροποποίηση του οικονομικού ανταλλάγματος αλλοιώνει βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης παραχώρησης του 2008.

Η αναζήτηση φιλικού διακανονισμού με τους Κινέζους έχει ήδη πάει πίσω τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ. Βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος θα πρέπει μέχρι τέλους του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, πράγμα απίθανο (πλέον). Η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει το αν ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει πώληση μετοχών ή παραχώρηση δραστηριοτήτων. Το ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο, έχει προκρίνει την πώληση μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα