« Κληρώνουν» 8,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα που πιέζεται για απολύσεις

09:10 6/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σήμερα οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας θα δουν διαδοχικά τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιάννη Βρούτση. Δεν αποκλείεται να δουν εκ νέου τον Αντώνη Μανιτάκη δεδομένου ότι το «πρέσινγκ» είναι ασφυκτικό για απολύσεις στο δημόσιο,

ενώ θα συναντήσουν και τον Πρωθυπουργό.

Η καταβολή της δόσης του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ήτοι την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας», τη μείωση του κόστους της λίστας φαρμάκων, αλλά και την θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού που θα εξισώνει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα.

Στις σημερινές συναντήσεις της τρόικα θα πέσουν στο τραπέζι και άλλα θέματα όπως η ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, περιορισμός μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης εργοδοτικών εισφορών, αλλά και προγράμματα για τους άνεργους νέους.

Δεν είναι όμως μόνον η δόση Μαρτίου που διεκδικεί η Ελλάδα από αυτή την επίσκεψη των πιστωτών της: Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας μέσα στο 2013 θα καταβληθούν στην Ελλάδα συνολικά 18,2 δισ. ευρώ–εφόσον εξασφαλιστεί θετική αξιολόγηση από την τρόικα- σε δόσεις κάθε τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν το 1ο τρίμηνο, 5,0 δισ. το 2ο τρίμηνο, 2,4 δισ. το 3ο τρίμηνο και €4,2 δισ. το 4ο τρίμηνο. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι επιπλέον της δόσης των €52,4 δισ. που εγκρίθηκαν από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ τον περασμένο Δεκέμβριο και για τα οποία τον Ιανουάριο του 2013 αντίστοιχα και από τα οποία εκκρεμεί μόνο η δόση των €2,8 δισ. της δόσης του Μαρτίου 2013.

Τα 18,2 δισ. της χρηματοδότησης του 2013 αφορούν την πληρωμή τόκων (με δεδομένο ότι θα διατηρηθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2013, την αποπληρωμή ομολόγων και βραχυπρόθεσμου χρέους που εκδόθηκε τον Αύγουστο 2012 για την χρηματοδότηση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ και έληγε εκείνη την περίοδο και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μέσα στις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να λάβει μια σειρά από αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, όπως:

• η εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013 με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των εσόδων.

• η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

• η εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» στο Ελληνικό Δημόσιο.

• Η πρόοδος όσον αφορά τις εναπομένουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εστιάζονται κυρίως στην αγορά ενέργειας, στο δικαστικό σύστημα, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κτλ.

• η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

• η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα