Απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες (+video)

Ύστερα από διετή μάχη του με τον καρκίνοι «έσβησε» ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, «σφραγίζοντας» με τον τρόπο αυτό την 14χρονη παραμονή του στην ηγεσία της χώρας.

Την είδηση του θανάτου του Τσάβες ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαντούρο σε τηλεοπτικό μήνυμα.

«Πληροφορηθήκαμε για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 σήμερα, 5 Μαρτίου,

απεβίωσε ο κομαντάτε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε.

Ο Ούγκο Τσάβες νοσηλεύτηκε στην Κούβα, ύστερα από την τέταρτη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου, η οποία έγινε στις 11 Δεκεμβρίου. Πριν από αυτό ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε ορίσει ως αντικαταστάτη του τον αντιπρόεδρο της χώρας, Νίκολας Μαντούρο.

Η Βενεζουέλα στον απόηχο του θανάτου του ηγέτη της

Η απώλεια του Τσάβες «μπερδέυει» τα πράγματα στο Καράκας, καθώς ο επανεκλεγείς τον Οκτώβριο ηγέτης, έπρεπε να ορκιστεί για τη νέα του θητεία στις 10 Ιανουαρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε σπεύσει στις αρχές του έτους να διευκρινίσει ότι η ορκωμοσία μπορούσε να αναβληθεί, μέχρι ο Τσάβες να επιστρέψει από την Αβάνα, όπου νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, αφού δεν ορκιστεί Πρόεδρος, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος ή ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης με σκοπό την προκήρυξη νέων εκλογών.

Ποιος ήταν ο Ούγκο Τσάβες

Ο γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1954 Τσάβες είχε στρατιωτική εκπαίδευση στο σώμα των αλεξιπτωτιστών και αντιεξουσιαστική δράση ήδη από τότε που ήταν τριαντάρης. Το 1983 είχε ιδρύσει το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 (Movimiento Bolivariano Revolucionario 200 ή MBR-200), το οποίο το 1992 είχε επιχειρήσει να ανατρέψει με πραξικόπημα τον τότε Πρόεδρο Κάρλος Αντρες Πέρες.

Τότε οδηγήθηκε στη φυλακή και μετά την αποφυλάκισή του ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής. Τον Δεκέμβριο του 1998 διεκδίκησε την προεδρία της Βενεζουέλας ως επικεφαλής του Κινήματος για την Πέμπτη Δημοκρατία, υποσχόμενος αναδιανομή της γης καθώς και προγράμματα στέγασης, μόρφωσης και περίθαλψης για τους φτωχούς Βενεζουελάνους. Μετά τη νίκη του ορκίστηκε Πρόεδρος της χώρας στις 2 Φεβρουαρίου 1999.

Το φιλολαϊκό πρόγραμμά του δεν συμπάθησαν οι πλούσιοι της χώρας, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί πραξικόπημα εναντίον του τον Απρίλιο του 2002. Τότε τέθηκε για λίγο διάστημα εκτός εξουσίας, όμως επέστρεψε με αντιπραξικόπημα.

Με την απόσταση από τον φιλολαϊκό πολιτικό στον λαϊκιστή πολιτικό να μικραίνει, ο «τηλεοπτικός» Τσάβες επανεξελέγη θριαμβευτικά Πρόεδρος το 2006 μολονότι η αντιπολίτευση τον κατηγορούσε για υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα