Σφοδρές μάχες σε Δαμασκό, Χαλέπι – Διαδηλώσεις Σύρων προσφύγων

Εναντίον θέσεων των ανταρτών, με στόχο να επανακτήσει τον έλεγχο συνοικιών της Δαμασκού και του Χαλεπίου, μάχεται ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, σύμφωνα με τους εξεγερμένους. Διαψεύδει η κρατική τηλεόραση ότι βομβαρδίζεται η πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στη Δαμασκό είναι κανονική, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες σε κάποιους δρόμους της πρωτεύουσας με τη συνεργασία των κατοίκων». Οι Σύροι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε «η μάχη για

την απελευθέρωση» του Χαλεπίου και δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν τις μειονότητες, κυρίως τους χριστιανούς και τους αλαουίτες.

Η υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου που είναι αρμόδια για τη συριακή κρίση αναμένεται να συνεδριάσει απόψε στη Ντόχα για να συζητήσει την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο Σύρος πρόεδρος θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να οργανωθεί η αποχώρησή του «με πολιτισμένο τρόπο», όπως έγινε στην Υεμένη.

«Προτεραιότητα» της κυβέρνησής του είναι η διατήρηση της ασφάλειας της Συρίας, δήλωσε ο Σύρος πρωθυπουργός Ρίαντ Χίτζαμπ, ενώ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα εικόνες με τον Άσαντ, στη δεύτερη εμφάνισή του μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Τετάρτη στη Δαμασκό, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο Άσαντ συναντήθηκε με τον νέο αρχηγό του επιτελείου των συριακών ενόπλων δυνάμεων, τον Άλι Αμπντάλα Αγιούμπ, χωρίς να διευκρινιστεί πού έγινε η συνάντηση.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι μετά την επίθεση της Τετάρτης ο Σύρος πρόεδρος έχει καταφύγει στην παραλιακή πόλη Λαττάκεια.

Σε συγκρούσεις με την αστυνομία εξελίχθηκαν σήμερα οι διαδηλώσεις Σύρων προσφύγων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία. Οι αρχές απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων σε εκτοξεύσεις πετρών, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε δύο από τους δέκα καταυλισμούς που στήθηκαν από την Τουρκία κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας της βίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τούρκος αξιωματούχος.

Πηγή:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Σφοδρές μάχες σε Δαμασκό, Χαλέπι – Διαδηλώσεις Σύρων προσφύγων | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα