Έως τα τέλη Ιουλίου οι συγχωνεύσεις – «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις»

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, με το πρώτο πακέτο να αφορά περίπου 20 οργανισμούς, που θα συγχωνευθούν έως το τέλος του μήνα. «Δεν θα γίνουν απολύσεις» καθησυχάζει η κυβέρνηση, «η διαδικασία όμως θα προχωρήσει προς το παρόν με την υπάρχουσα νομοθεσία».

Τέλη Αυγούστου το δεύτερο κύμα

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανακοινωθεί το πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων για φορείς με εμφανείς αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων: Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

συγχωνεύεται με την HELEXPO και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών σε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, με έδρα την Θεσσαλονίκη, όπως και οι τρεις κατασκευαστικές του δημοσίου, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ, η ενοποίηση των οποίων προβλεπόταν ήδη από τον νόμο 4024 που ψηφίστηκε το φθινόπωρο του 2011.

Ογδόντα περίπου εργαζόμενοι των τριών οργανισμών είχαν τότε τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, οι περισσότεροι όμως επέστρεψαν στην εργασία τους με προσωρινές εντολές των δικαστηρίων, με την αιτιολογία ότι η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Λειτουργούν ακόμα τρία διαφορετικά διοικητικά συμβούλια.

Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις. Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχώνευσης/κατάργησης, μέρος του προσωπικού πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης δηλώνει ότι δεν αποκλείεται νομοθετική αλλαγή, αφού οι μετατάξεις λογίζονται από την τρόικα ως προσλήψεις: «Υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες στον κανόνα 1/5. Θα ξεκινήσουμε από την υπάρχουσα νομοθεσία. Αν δεν μας καλύπτει θα φέρουμε νέο νόμο».

Στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθεί το δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων, που σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», θα περιλαμβάνει 255 οργανισμούς.

Ως εργαλείο θα χρησιμοποιηθούν προγενέστερες μελέτες. Τον τελικό κατάλογο θα επεξεργαστεί η ειδική υπηρεσία στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πηγή:ert.gr

Σχετικά άρθρα:

Για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν επενδύσειςΝέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις37 χρόνια δημοκρατίας – Το χρονικό της 24ης Ιουλίου 1974

Έως τα τέλη Ιουλίου οι συγχωνεύσεις – «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις» | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα