Διάλεξη «Έρωτας, ποίηση και ζωγραφική στην αυγούστεια Ρώμη»

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης, η Ένωση «ΕΚΑΤΑΙΟΣ» και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα: «Έρωτας, ποίηση και ζωγραφική στην αυγούστεια Ρώμη», την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων, 14ης Μαΐου 78, Αλεξανδρούπολη.

Εισηγητής: Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, Λέκτορας Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Σύντομη περίληψη διάλεξης:



Αν στη συνείδηση του σύγχρονου νεοέλληνα η Ρώμη εξακολουθεί να αποτελεί το «χαμένο» μισό της κλασικής πολιτιστικής κληρονομιάς του, τότε η παρούσα διάλεξη φιλοδοξεί να προσφέρει ένα δρόμο εναλλακτικής προσέγγισης και επαφής με το ρωμαϊκό πνεύμα. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει, να χαρτογραφήσει και να παρουσιάσει την πολύτροπη και πολύσημη αλληλεπίδραση μεταξύ ερωτικής ρωμαϊκής ελεγείας και ζωγραφικής στην αυγούστεια Ρώμη των τελών του πρώτου προχριστιανικού τον έρωτα∙ τον έρωτα με λέξεις και εικόνες.

Στα πλαίσια της διάλεξης η παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο των τριών Ρωμαίων ελεγειακών ποιητών συνοδεύεται από προβολή πλούσιου εικονογραφικού υλικού από σωζόμενες τοιχογραφίες τόσο της Ρώμη όσο και από της Πομπηίας και του Herculaneum. Ερωτικοί στίχοι και μυθολογικές ιστορίες εναλλάσσονται με αντίστοιχες ζωγραφικές μυθολογικές αναπαραστάσεις ζωντανεύοντας έτσι ψηφίδες της καθημερινής ζωής της Ρώμης. Επιπλέον, παρουσιάζονται έργα της αναγεννησιακής και σύγχρονης ζωγραφικής (Μποτιτσέλι, Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Τιτσιάνο, Σεζάν, Νταλί), που φαίνεται να συνεχίζουν (μεταλλαγμένη και αναθεωρημένη) την κλασική παράδοση.

Μακριά από καθαρά ιστορικού χαρακτήρα προσεγγίσεις και σε συνδυασμό με σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία, όπως αυτό της μετα-φεμινιστικής κριτικής, η παρουσίαση του διαλεκτικού παραδείγματος της ρωμαϊκής ερωτικής ελεγείας και της ρωμαϊκής ζωγραφικής αποκαλύπτει πολλαπλά σημεία επαφής και σύνδεσης με τη σύγχρονη λογοτεχνική και εικαστική πραγματικότητα.

Σύντομο Βιογραφικό:


Ο Χαρίλαος (Χάρης) Ν. Μιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Καβάλα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι πτυχιούχος Φιλολογίας (ειδίκευση Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2001). Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο (Master of Arts in Latin) «με διάκριση» (2002) και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) (2006). Έχει διδάξει Λατινικά (βοηθός και αυτοδύναμη διδασκαλία) στο Πανεπιστήμιο του Leeds (2002-6) και από το 2007 στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Στο ίδιο Τμήμα το 2009 εκλέχτηκε ομόφωνα σε θέση Λέκτορα Λατινικής Φιλολογίας αναλαμβάνοντας καθήκοντα το 2011. Στη θέση αυτή υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε σειρά διεθνών και πανελληνίων συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη λατινική ποίηση της αυγ

Keywords
Τυχαία Θέματα