Ξανά στις κάλπες, μετά το πολιτικό αδιέξοδο

Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και η χώρα οδεύει προς νέα εκλογική αναμέτρηση.

Αύριο στη 1.00 το μεσημέρι και κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα συνεδριάζει εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, προκειμένου να ορισθεί

η ημερομηνία των εκλογών και να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έκβαση της σύσκεψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε τη διαβούλευση στο Προεδρικό Μέγαρο ως διεξαχθείσα σε «πολύ άσχημο κλίμα» και εξαπέλυσε πυρά κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας: «Δυστυχώς, επικράτησε αλαζονεία, μικροκομματισμός και τυχοδιωκτισμός. Κάποιοι έθεσαν το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον υπεράνω του εθνικού (…) Η πατρίδα θα βρει το δρόμο της. Η πατρίδα μπορεί να σωθεί. Δεν έπρεπε να πάμε εδώ. Ας πάμε τουλάχιστον ενωμένοι με τον καλύτερο τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε κάθε Ελληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά από τη σημερινή σύσκεψη, στα οποία, όπως είπε, αποτυπώνονται ανάγλυφα οι στρατηγικές των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης στις πρώτες του δηλώσεις από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς επεσήμανε ότι κατέθεσε εκ νέου την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμεμτοχή «εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που εξυπηρετούν την προπτική παραμονής της χώρας στο ευρώ και με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα. Πρότεινα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρξει ρητή δέσμευση για άμεση διαπραγμάτευση με σκοπό την αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

«Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και έτσι η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση δεν έγινε δεκτή. Υποστήριξα ότι σε μια τέτοια οικουμενική κυβέρνηση αναγκαίο ήταν να υπάρχει και η Νέα δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή (…) Δεν ετέθη στο τραπέζι πρόταση για προσωπικότητες». (…) Επραξα ό,τι ήταν δυνατό. Ξεπεράσαμε κάθε δυνατότητα. Δυστυχώς η πρότασή μας απερρίφθη. Δυστυχώς κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν κάνει την πολιτική τους επιλογή να οδηγηθούμε σε εκλογές, να εξυπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον».

«Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έκανε δήλωση κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο. Σε αναλυτικές δηλώσεις του αργότερα από τη Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου». Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».

Ο κ. Καμμένος α

Keywords
Τυχαία Θέματα