«Πράσινο» παιδί από «κόκκινη» οικογένεια ο Γιάννης Αλαφούζος

Δύο φορές επιχείρησε να αναλάβει τον Ολυμπιακό ο πατέρας του Γιάννη Αλαφούζου, Αριστείδης...
Βρισκόμαστε στο 1979. Ιούλιος. Το ποδόσφαιρο γίνεται επαγγελματικό. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτάει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Παναθηναϊκού – με «πραξικόπημα», σύμφωνα με δηλώσεις του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Τις ίδιες ημέρες, παρόμοιες καταστάσεις ζούσε ο Ολυμπιακός.
Η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα του πειραϊκού συλλόγου ήταν αυτή που επικρατούσε.

Τα υποψήφια νέα αφεντικά του ΟΣΦΠ πολλά. Ανάμεσά τους και ο Αριστείδης Αλαφούζος, πατέρας του Γιάννη. Παραγοντικό μέλος των «ερυθρολεύκων» ήθελε να αναλάβει τις τύχες του συλλόγου από το 1977.

«Θα αναλάβει τελικά στον Ολυμπιακό ο κ. Αρ. Αλαφούζος; Βέβαια η κατάστασις ούτε και χθες ξεκαθάρισε και παραμένει κάποια αβεβαιότης ως προς τα διοικητικά και εν όψει των επικειμένων αρχαιρεσιών», γράφει η Αθλητική Ηχώ στις 21 Ιουνίου 1977.

Τελικά οι προσπάθειές του δεν ευδοκίμησαν και επιχείρησε ξανά δύο χρόνια μετά. Αυτή τη φορά είχε ως σύμμαχο τον επιχειρηματία Θανόπουλο, με τον οποίο και με τη συνδρομή άλλων επιφανών εφοπλιστών θέλησαν να πάρουν τον Ολυμπιακό.

Σύμφωνα με επιστολή που είχε παραδώσει στα μέλη του ΟΣΦΠ ο κ. Θανόπουλος, τους ενημέρωνε πως μαζί με τον Αριστείδη Αλαφούζο είχαν συγκεντρώσει το ποσό των 30.000.000 δραχμών. Παράλληλα, τους πληροφορούσε πως σε καμία περίπτωση δεν έβλεπαν την ομάδα τους ως επιχείρηση και πως θα έκαναν άνοιγμα σε όλα τα μέλη του συλλόγου του Πειραιά για να βοηθήσουν την προσπάθειά τους. Ως γνωστόν, βέβαια, υπερίσχυσαν τα περισσότερα χρήματα του Σταύρου Νταϊφά και έτσι για δεύτερη φορά οι προσπάθειες του Αλαφούζου έπεσαν στο κενό.

Πολέμησε τον Κόκκαλη το 1996, «συμμαχεί» με τον Τζιγγερ το 2012

Να σημειώσουμε εδώ πως τα παραπάνω δεν αναιρούν τα Παναθηναϊκά φρονήματα του Γιάννη Αλαφούζου. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που παιδιά με «πράσινη» καρδιά μεγαλώνουν σε «κόκκινη» οικογένεια. Στις περισσότερες μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά φανατίζονται ακόμα περισσότερο με το Τριφύλλι.

Για του λόγου το αληθές θα καταγράψουμε πως το 1996, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ξεκινούσε να χτίζει τα «όργια» που κατέστρεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου ήταν το μόνο τηλεοπτικο μέσο που κατέγραφε μόνο αλήθειες και έλεγε τα γεγονότα με το όνομά τους. Σε τέτοιο βαθμό που η «Αθλητική Ηχώ» είχε αναρωτηθεί αν δεν φοβάται ο ισχυρός άνδρας του σταθμού, του οποίου τα γραφεία του βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το ΣΕΦ και το Γ. Καραϊσκάκης, πιθανά χτυπήματα από εξαγριωμένους οπαδούς του ΟΣΦΠ.

Το 2012, βέβαια, είναι τελείως διαφορετικό. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βγει μπροστά και αναλαμβάνει το μέλλον του Συλλόγου. Όσο και αν κατακρίνουμε σε μεγάλο βαθμό το πλάνο του για τη «σωτηρία» του Παναθηναϊκού, δεν αμφισβητούμε ότι αγαπάει -με τον τρόπο του- το Τριφύλλι. Εξακολουθούμε, όμως, να πιστεύουμε πως τα λάθη που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα είναι πολύ περισσότερα
Keywords
Τυχαία Θέματα