Ο Τιτανικός του 2004 - Τι έγιναν τα έσοδα της Ευρώπης

Χρεωμένος ήταν ο Παναθηναϊκός το 2004, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Αντώνη Νικοπολίδη, παρόλο που είχε φτάσει δύο φορές στους 8 της Ευρώπης...

Η αυτοβιογραφία του Αντώνη Νικοπολίδη έβγαλε ειδήσεις. Εκτός από την επιβεβαίωση για τον χαρακτήρα και την επιλεκτική μνήμη του τερματοφύλακα, πληροφορούμαστε πολύ σημαντικότερα πράγματα,
όπως για παράδειγμα ότι ο Παναθηναϊκός το 2004 ήταν χρεωμένος.

Η πρόταση του Βέλιμιρ Ζάετς προς τον παλαίμαχο πορτιέρο ήταν 250.000 ευρώ για τετραετές συμβόλαιο. Η δικαιολογία; «Μου είπε ότι η ομάδα είχε χρέη και δεν μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη προσφορά». Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: «σε ποιους χρωστούσε;».

Καλό είναι να μην ξεχνάμε:

* Τη σεζόν 2001-02 ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ με τα ταμεία να φουσκώνουν για τα καλά μετά από κάθε νίκη, ισοπαλία ή πρόκριση. Την επόμενη σεζόν οι «πράσινοι» του Μαρκαριάν έφτασαν ξανά στους 8, αυτή τη φορά του Κυπέλλου Ουέφα.

* Η ακριβότερη μεταγραφή που έκανε ο Παναθηναϊκός τη χρονιά που έφυγε ο Νικοπολίδης, ήταν αυτή του Λίμα Άντερσον (700.000 ευρώ)! Του ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε μισό παιχνίδι και δεν ξαναέπαιξε μπάλα από τότε.

* Την ίδια χρονιά πουλήθηκε στην Πόρτο ο Γιούρκας Σεϊταρίδης για 3 εκατομμύρια ευρώ.

* Τη σεζόν εκείνη ο Παναθηναϊκός είχε κέρδος μεταγραφών 840.000 ευρώ (μπήκαν στα ταμεία 3.200.000 ευρώ και δαπανήθηκαν 2.360.000).

Φρόνιμο είναι όταν λέμε τη λέξη «κακοδιαχείριση» να διευκρινίζουμε τι εννοούμε. Τους Σισέ, Ζιλμπέρτο, Λέτο που έφεραν τον κόσμο πίσω στο γήπεδο, οδήγησαν στην κατάκτηση ενός double σε δύο χρόνια και σε επιτυχίες στην Ευρώπη; Ή τον Μιχάλη Κωνσταντίνου των 15 εκατομμυρίων που σκόραρε ελάχιστα σε σχέση με το κόστος του αλλά οδήγησε επίσης την ομάδα σε επιτυχίες στην Ευρώπη;

Όσο διαφορετικές και αν δείχνουν οι δύο περιπτώσεις έχουν πολλά κοινά. Σημαντικότερο; Ότι ο ιδιοκτήτης τότε, μεγαλομέτοχος τώρα, Γιάννης Βαρδινογιάννης φοβόταν όσο ο διάολος το λιβάνι να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η ομάδα και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκε χρεωμένη όχι γιατί έκανε ακριβές μεταγραφές, αλλά γιατί ο Τζίγγερ δεν πληρώνει. Η ΠΑΕ σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση όχι εξαιτίας του Σισέ, του Ζιλμπέρτο, ακόμα και του Μελίσση ή του Σόουζα, αλλά γιατί ο Τζίγγερ σταμάτησε να συμμετέχει σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα