Ο άγνωστος Γιούρκας και ο «σωτήρας» Μπαρτέζ (vid)

Πώς η παρέα των Μπέκαμ, Μπαρτέζ, Σκόουλς και Κιν υποκλήθηκε στον Παναθηναϊκό, σαν σήμερα στις 7 Μαρτίου 2001...
Δώδεκα ακριβώς χρόνια πέρασαν από το βράδυ που ο Παναθηναϊκός μάγεψε τη φίλαθλη Ευρώπη, αγωνιζόμενος στα ίσα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία -όντας απλώς πιο τυχερή- «έκλεψε» το 1-1 χάρις στον τερματοφύλακά της Μπαρτέζ.

Η αυγή της 7ης Μαρτίου 2001 ξημέρωνε μία σπουδαία ημέρα για την ιστορία του Τριφυλλιού. Οι «μπέμπηδες» του Σερ Άλεξ Φέργκιουνσον
ήρθαν στο ΟΑΚΑ για να αναμετρηθούν με τον Παναθηναϊκού του Γιούρκα Σεϊταρίδη, του Άγγελου Μπασινά, του Γκόραν Βλάοβιτς, του Νίκου Λυμπερόπουλου και των υπολοίπων αστέρων.

Το παιχνίδι ήταν το προτελευταίο της Β’ φάσης των ομίλων (Τop 16). Εκτός του Παναθηναϊκού και της Μάντσεστερ στον Ε’ όμιλο ήταν η Βαλένθια και η Στουρμ Γκρατς. Για να βρεθεί στους 16 το Τριφύλλι είχε πρώτα αποκλείσει τη Γιουβέντους και το Αμβούργο!

Το Greenzone θυμάται μία από τις (πολλές) σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές του Παναθηναϊκού...

«Ο Μπαρτέζ μας έσωσε. Ο Παναθηναϊκός είχε πολλές ευκαιρίες. Hταν πολύ καλός. Τόσο σήμερα όσο και στο παιχνίδι του Ολντ Τράφορντ»Ρόι Κιν, αρχηγός της Μάντσεστερ
Οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι και άξιζαν τη νίκη. Μία, όμως, άτυχη στιγμή αδράνειας στο 92’, καθώς και η βοήθεια της διαιτησίας, έφεραν το τελικό 1-1. Η ισοπαλία ήταν και η «ταφόπλακα» των ονείρων για μία ακόμα καλύτερη πορεία. Δεν υπήρχε όμως απογοήτευση, μόνο παρατεταμένο χειροκρότημα. Οι παίχτες του Στράτου Αποστολάκη (αντικατέστησε στα μισά της σεζόν τον Άγγελο Αναστασιάδη) έκαναν περήφανη όλη τη χώρα, δίδαξαν τι θα πει πορεία στην Ευρώπη και ανέδειξαν –έστω και έμμεσα- το φλέγον ζήτημα της «παράγκας», που τους στερούσε τις εγχώριες επιτυχίες.

Το σκορ άνοιξε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης στο 25’ με βολίδα από μακρινή απόσταση που τίναξε τα δίχτυα του Φαμπιάν Μπαρτέζ. Ήταν η παρθενική εμφάνιση του Έλληνα μπακ σε ευρωπαϊκό αγών. Πριν την έναρξη του ματς, μόλις πήρε στα χέρια του τις συνθέσεις ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1999 σερ Άλεξ Φέργκιουσον ρώτησε το περίφημο “Who is this Giourkas?”. O Σεϊταρίδης, μάλιστα, ήταν αυτός που κέρδισε και το φάουλ από το οποίο ξεκίνησε η φάση του γκολ. Το τέρμα και η απόδοση του νεαρού τότε παίκτη έδωσαν τις απαντήσεις στον σκοτσέζο προπονητή.

Επίσης σαν σήμερα...
7 Μαρτίου 1997 - Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ο Χάρης Παπαδιάς γίνεται ο πρώτος λευκός και ο πρώτος ευρωπαίος που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 60μ. και το γιορτάζει δηλώνοντας «είμαι Παναθηναϊκός»
Ο Γάλλος τερματοφύλακας των «κόκκινων διαβόλων» κατέβασε ρολά! Στέρησε το δεύτερο γκολ από τον Παναθηναϊκό σε δύο απίστευτες ευκαιρίες του Νίκου Λυμπερόπουλου, και άλλες δύο φορές σε τετ τετ των Μπόατενγκ και Μπασινά.

Η διαιτησία έβαλε και αυτή το χεράκι της. Η Μάντσεστερ έπαιξε… ξύλο, το οποίο μπορεί στην Αγγλία να μην τιμωρείται, όμως σε ευρωπαϊκό παιχνίδι συνήθως δεν επιτρέπεται. Ο Σουηδός ρέφερι Νίλσον έδειξε ανέχεια σε σκληρά μαρκαρίσματα των Σκόουλς, Σιλβέστρ και Κιν. Παράλληλα, ο επόπτης εκνεύριζε τους «πράσινους» στα τελευταία λεπτά, και έκοβε συνεχώς τις αντεπιθέσεις τους.

Το γκολ τις ισοφάρισης πέτυχε στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Πολ Σκόουλς σε φάση που προήλθε από κόρνερ.

Ο προπονητής της Μάντσεστερ σερ Άλεξ Φέργκιουνσον τόνισε πως είναι τυχερή η ομάδα του που δεν δέχτηκε άλλο γκολ και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως πολλοί παίχτες του Παναθηναϊκού θα μπορούσαν να αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα».

Δείτε τις καλύτερες φάσεις εκείνου του αγώνα:
Keywords
Τυχαία Θέματα