Η επιβράβευση του Βύντρα και το βασιλικό συμβόλαιο

Ποιοι αποφάσισαν τον Απρίλιο του 2011 να ανανεωθεί βασιλικά ο Βύντρα και τι έλεγαν στα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΑΕ Παναθηναϊκός...
«Θα πρέπει να γίνει ανανέωση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή και για λόγους επιβράβευσης αυτού. Να κάνουμε κινήσεις εξοικονόμησης από αλλού».

Με αυτά τα λόγια, στις 11 Απριλίου 2011, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Δημήτρης
Γόντικας επισφράγισε την παραμονή του ποδοσφαιριστή Λουκά Βύντρα στην ομάδα με αυξημένες αποδοχές.

Πράγματι έγινε εξοικονόμηση… από αλλού. Έφυγε ο Τζιμπρίλ Σισέ, έφυγε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, έφυγε ο Σωτήρης Νίνης, έφυγε ο Γιώργος Καραγκούνης, έφυγε ο Σίλβα Κλέιτον, έφυγε ο Σιμάο Mάτε, έφυγε ο Κώστας Κατσουράνης… Όσο να ‘ναι έγινε… από αλλού εξοικονόμηση για να παραμείνει το «πολυεργαλείο» ονόματι Λουκάς Βύντρα.

Έτσι τουλάχιστον αποκάλεσε τον ποδοσφαιριστή στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος για τους δικούς του λόγους -για πρώτη φορά για «πράσινο» παίκτη- προέταξε μπροστά το στήθος του και υπεραμύνθηκε της παραμονής του δεξιού μπακ.

«Όλοι έχουν δίκιο, και ο κ. Πολέμης και οι τρεις της διοικούσας επιτροπής. Ο Βύντρα έχει προσφέρει πολλά και είναι “πολυεργαλείο”. Εάν δεν ανανεώσουμε, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το κόστος για την αναπλήρωση ενώ το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο ως προς τον ποδοσφαιριστή που θα τον αντικαταστήσει. Εάν δεν έχουμε εναλλακτική από τις ακαδημίες μας, τότε η ανανέωση του συμβολαίου του είναι μονόδρομος. Εάν ο προπονητής τον θέλει, τότε εντάξει».

Θα πρέπει να γίνει ανανέωση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή και για λόγους επιβράβευσης αυτού. Να κάνουμε κινήσεις εξοικονόμησης από αλλού.
Δ. Γόντικας

Όπως αποδείχτηκε, το δύσκολο σε μία ομάδα είναι η αντικατάσταση του δεξιού της μπακ... Το να αντικατασταθεί επιτυχώς ο Τζιμπρίλ Σισέ από τον Χοσέ Τοτσέ ή οι Σωτήρης Νίνης και Γιώργος Καραγκούνης από τον... κανένα, προφανώς ήταν παιχνιδάκι!

Αυτός που εξέφρασε έντονα τις αντιρρήσεις του για την ανανέωση του ποδοσφαιριστή με βασιλικό συμβόλαιο ήταν ο Αδαμάντιος Πολέμης. Ο μέτοχος της ΠΑΕ αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως αγωνιστικά είναι 100% υπέρ της παραμονής του στην ομάδα, έθεσε οικονομικό ζήτημα, λέγοντας:

«Το ζήτημα είναι μόνο οικονομικό. Προτείνω να εξεταστεί στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Το κόστος της ανανέωσής του κυμαίνεται μεταξύ 1,3 με 1,7 εκατ. ευρώ μεικτά (σ.σ. 715 με 930.000 ευρώ “καθαρά”). Μέχρι την 1.9.2011 τα οικονομικά της ΠΑΕ θα είναι αρνητικά, το ταμείο χρειάζεται 10 εκατ. ευρώ. Εάν δεν πωληθεί κανένας παίκτης, χωρίς πώληση και αγορά, χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ και χωρίς αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, το έλλειμμα της ΠΑΕ θα είναι γύρω στα 30 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Πρώτα πρέπει να δεσμευτούμε πόσα χρήματα θα βάλουμε στον ΠΑΟ. Δεν μπορώ λοιπόν να εγκρίνω την ανανέωση».

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το Δ.Σ. της 29ης Μαρτίου, όταν ο Τζίγγερ αποκάλυψε την πρωτοτυπία πως θα κατέχει το 54,7% του Παναθηναϊκού, αλλά στα οικονομικά ζητήματα θα λειτουργεί ως 30%.

(Πέντε μήνες μετά εξέπληξε ακόμα περισσότερο τον κόσμο των επιχειρήσεων με τη νέα προσωπική του πατέντα που ονομάστηκε «παρκάρισμα» μετοχών).

Στην ίδια, λοιπόν, συνεδρίαση είχε τεθεί πάλι θέμα Βύντρα, με τον Πολέμη να εκφράζει και τότε τις αμφιβολίες του για το αν πρέπει να ανανεωθεί βασιλικά ο ποδοσφαιριστής:

«Όταν χρειαζόμαστε 7 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο και δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ποιο θα είναι το μπάτζετ μας και τι χρήματα θα έχουμε, πώς να δώσουμε πάνω από 1 εκατ. ευρώ για ένα συμβόλαιο; Πιστεύω ότι πρώτα έπρεπε να δούμε τι λεφτά θα έχουμε και μετά να διαπραγματευτούμε με τον Βύντρα και κάθε ανανέωση».

Αν κρατάμε κάτι ακόμα από το συγκεκριμένο συμβούλιο (πέραν της έντασης που προέκυψε έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε το μοντέλο της πολυμετοχικότητας από τον Βαρδινογιάννη αλλά και από την ξεκάθαρη απόφασή του να μην πληρώνει), είναι η ατάκα του Μίμη Δομάζου: «Εσύ Γιάννη, δεν ξέρεις από μπάλα. Γιατί μιλάς;». Ο Τζίγγερ αρκέστηκε στο: «Σέβομαι την ηλικία σου γιατί θα έλεγα πολλά...».

Για την ανεξήγητη απόφαση να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Λουκά Βύντρα το 2011, γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σπανουδάκης στην ιστοσελίδα aioniapistos.gr:

Ο Παναθηναϊκός τον Απρίλιο του 2011 αποφάσισε ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του Λουκά Βύντρα με το απίστευτο για την εποχή, ποσό των 800.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο Αδαμάντιος Πολέμης είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Δημήτρης Γόντικας το πήρε πάνω του και τελικά ο δεξιοπόδαρος αμυντικός υπέγραψε το νέο συμβόλαιο.

Με δεδομένο ότι οι Βγενόπουλος και Πατέρας είχαν κάνει στην άκρη, μετά την απόφαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να μην τηρήσει ούτε έναν όρο της συμφωνίας του Plaza και ότι οι Ξυλάς και Ζολώτας είχαν μπει στο περιθώριο από το προηγούμενο καλοκαίρι (2010), όταν ο Τζίγκερ επέλεξε να διαλύσει την πολυμετοχικότητα ρίχνοντας τον Πατέρα από την προεδρία, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, ποιος έδωσε εντολή στον Γόντικα να προχωρήσει στην σύναψη ενός τέτοιου συμβολαίου με τον Βύντρα;

Προφανώς ο μοναδικός που "καιγόταν" να αποκατασταθεί ο Έλληνας αμυντικός ήταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και έτσι ενημέρωσε τον... υπάλληλό του (Γόντικα), για την απόφασή του...

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι η πολυμετοχικότητα είχε διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι η ομάδα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο βαρύ συμβόλαιο, επέλεξαν να χρυσώσουν τον Βύντρα, λες και θα τον έκλεβε η Μπαρτσελόνα με την Ρεαλ.

Ο Βύντρα είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές, που θέλει να απομακρύνει ο Παναθηναϊκός, αλλά ο Γόντικας πλέον κάνει τον ανήξερο για τον... φόνο.

Η απόφαση για την ανανέωση του συμβολαίου του Βύντρα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κινήσεων του πρώην μεγαλομετόχου, ο οποίος παρ' ότι γνώριζε τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργηθιηκαν από την απόφασή του να διαλύσει την πολυμετοχικότητα, φόρτωνε την ομάδα με συμβόλαια μαμούθ, όπως του Βύντρα, αλλά και των Γκοβού, Μπουμσόνγκ, Γκαρσία, Πλεσί και Φερνάντες!
Keywords
Τυχαία Θέματα