H «ελληνική πρεσβεία» της UEFA και οι Levant-ιακοί της Ευρώπης

Ο Παναθηναϊκός είχε πιο δύσκολες κληρώσεις από τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη, αλλά τα αποτελέσματά του ήταν καλύτερα από των ερυθρολεύκων! Ο Σκορπιός γράφει ό,τι δεν τολμούν να αναφέρουν οι (δήθεν) αντικειμενικοί...
Η περιπέτεια στις ευρωπαϊκές θάλασσες είχε φέτος μόνο δύο καράβια. Την πράσινη φρεγάτα και την κόκκινη μαούνα. Βέβαια οι γνωστοί αντικειμενικοί και έγκριτοι σχολιαστές του ελληνικού ποδοσφαίρου φρόντιζαν
να απαξιώνουν κάθε προσπάθεια του Παναθηναϊκού των χιλίων δύο προβλημάτων και να κρύβουν συνεχώς κάτω από το χαλί… τα χάλια του οικονομικά εύρωστου (λόγω των «κάλπικων» πρωταθλημάτων) Ολυμπιακού.

Η πικρή αλήθεια όμως, και όχι αυτή που παρουσιάζουν οι προπαγανδιστές της κακιάς ώρας, είναι πως ο Παναθηναϊκός φέτος τα πήγε καλύτερα στην Ευρώπη από τον Ολυμπιακό. Οι δε αντίπαλοι που αντιμετώπισε το Τριφύλλι ήταν αισθητά ανώτεροι από αυτούς των «ερυθρολεύκων», κάτι που μαρτυράει η βαθμολογική θέση στα πρωταθλήματά τους.

Ακόμα και αυτός ο Παναθηναϊκός των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, της διοικητικής αστάθειας, των… περίεργων και ύποπτων εμφανίσεων συγκεκριμένων παικτών, κατόρθωσε και τα πήγε καλύτερα στην Ευρώπη από την ομάδα του Πειραιά.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Ο Παναθηναϊκός με τον φόβο της χρεοκοπίας, των δανείων, και την σπάθη της UEFA να πλανάται πάνω από το κεφάλι του αναγκάστηκε να ταξιδέψει μεσοπέλαγα χωρίς τα κατάλληλα μέσα. Ξεκίνησε με την σκοτσέζικη Μάδεργουελ, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες (0-2 εκτός και 3-0 εντός).

Ακολούθως, κληρώθηκε με την ισπανική Μάλαγα που σύσσωμος ο αθλητικός Τύπος (μέχρι και -πρώην- φιλικές προς το Τριφύλλι φυλλάδες) την παρουσίαζαν ως χρεοκοπημένη, γερασμένη, με προβληματική άμυνα και σχεδόν διαλυμένη ομάδα. Είχαν φυσικά τους λόγους τους...

Το Τριφύλλι έχασε 2-0 στην Ισπανία (χάνοντας όμως μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερο αποτέλεσμα και παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο β’ ημίχρονο) και πήρε λευκή ισοπαλία στο ΟΑΚΑ.

Εν συνεχεία, ο Παναθηναϊκός αφού έχασε το τρένο των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, συνέχισε στο Europa League και κληρώθηκε με τις Τότεναμ, Λάτσιο και Μάριμπορ.

Κατάφερε να αποσπάσει 1 νίκη , 2 ισοπαλίες ενώ γνώρισε και 3 ήττες (οι δύο με κατεβασμένα χέρια και με περίεργες εμφανίσεις παικτών, η τρίτη από την Τότεναμ μετά από καταπληκτική, Παναθηναϊκή εμφάνιση)

Συνολικά αποχαιρέτισε την Ευρώπη με 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες και τέρματα 9-12.

Ας δούμε και τι έκανε ο Ολυμπιακός, αρχικά με αντιπάλους την Άρσεναλ, τη Σάλκε και την Μονπελιέ στο Τσάμπιονς Λιγκ και εν συνεχεία με τη Λεβάντε στο Europa League.

Πιο εύκολες κλήρωσεις ούτε ο Μαρινάκης δεν θα επέλεγε!

Ο ΟΣΦΠ συνολικά αποχαιρέτισε την Ευρώπη με 3 νίκες και 5 ήττες και τέρματα 9-13.

Αξίζει να μελετήσουμε το πώς ένας όμιλος του Europa League ειναι σαφώς δυσκολότερος απο έναν αντίστοιχο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα του Πειραιά, εδώ και τρία χρόνια αποφεύγει με εξαιρετικά μεγάλη δόση τύχης τις ισπανικές ομάδες, ενώ απ τις ισχυρές βρετανικές πάντα κληρώνεται με την Άρσεναλ.
Και οι δύο μονομάχοι λοιπόν κληρώθηκαν με βρετανικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός με την Τότεναμ και ο Ολυμπιακός με την Άρσεναλ.
Η φετινή Τότεναμ είναι στην πρώτη 4άδα στην Πρέμιερ Λιγκ και ήδη στους 16 του Europa αποκλείοντας εμφατικά τη Λυόν.

Η φετινή Άρσεναλ τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο του ΟΣΦΠ, είναι στην πέμπτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, 21 βαθμούς μακριά από την κορυφή, ενώ γνώρισε στο Europa League νέα βαριά ήττα 1-3 μέσα στο σπίτι της από την Μπάγερν.

Πάμε παρακάτω...

Kαι οι δύο αντιμετώπισαν ισπανικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός τη Μάλαγα που φέτος μαγεύει, ο δε Ολυμπιακός τη Λεβάντε, τον Levant-ιακο της Ισπανίας!Η Λεβάντε δεν υπάρχει στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Η ομάδα του... Λουκά Βύντρα και του Νίκου Καράμπελα είναι 9η στη φετινή ισπανική Λίγκα.

Το 2008-09 και 2009-10 βρίσκονταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια από 1964 για να ξανανέβει στα μεγάλα σαλόνια (αγωνιζόταν συνεχώς στη δεύτερη και στην τρίτη κατηγορία).

Από την άλλη πλευρά, η Μάλαγα για την οποία ο αθλητικός Τύπος προσπαθούσε με το ζόρι να μας πείσει πως είναι διαλυμένη, είναι η ομάδα που ενισχύθηκε με ηχηρά ονόματα, στην οποία αγωνίζονταν παίκτες πανάκριβοι με τεράστιες αρετές, όπως ο Τουλαλάν, ο Μπουονανότε, ο Ίσκο (καλύτερος νέος παίχτης του Ισπανικού πρωταθλήματος πέρυσι), ο Χοακίν, ο Σαβιόλα, ο Ζούλιο Μπαπτίστα, ο Ελισέου, ο Μόνρεαλ.

Τέταρτη πέρυσι στην Ισπανία, ενώ και φέτος παραμένει τέταρτη, έχοντας την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και την πέμπτη καλύτερη επίθεση. Στην Ευρώπη, μετά τον Παναθηναϊκό αντιμετώπισε τις Μίλαν, Ζενίτ και Άντερλεχτ και τερμάτισε στον όμιλο ΑΗΤΤΗΤΗ με 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 12 γκολ υπέρ και μόλις 5 κατά!

Φυσικά πρέπει να υπογραμμίσουμε, ακόμα, πως προπονητής της Λεβάντε είναι ο άσημος, χωρίς επιτυχίες στο βιογραφικό του Χουάν Ιγκνάσιο Μαρτίνεθ, ενώ τεχνικός της Μάλαγα είναι ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, με σημαντικές διακρίσεις και τίτλους στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική (βραβείο "Μιγκέλ Μουνιόθ", καλύτερου προπονητή στην Ισπανία για το 2007-08).

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την ιταλική Λάτσιο και ο ΟΣΦΠ τη γερμανική Σάλκε.
Η Σάλκε ουδέποτε έχει κατακτήσει τίτλο στην Μπουντεσλίγκα από το 1963-64 που ξεκίνησε. Φέτος, κάνει κάκιστη χρονιά και ήδη βρίσκεται στην 9η θέση της βαθμολογίας.

Πρόκειται για ομάδα που για μια δεκαετία (1982-1992) ανεβοκατέβαινε στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Η Λάτσιο από την άλλη πλευρά είναι φέτος ισόβαθμη με τη Μίλαν στην 4η θέση και ήδη στους 16 του Εuropa, αφού απέκλεισε την Γκλάντμπαχ.

Και όμως απο αυτή την Σάλκε ο ΟΣΦΠ δέχτηκε 27 τελικές στην Γερμανία και από καθαρή τύχη το κοντέρ έγραψε μόνο 1-0. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός δέχτηκε μόλις 10 τελικές στην Ιταλία από τη Λάτσιο, και οι τρεις από αυτές είχαν ευτυχή κατάληξη για τους Ιταλούς, κυρίως λόγω των ατομικών λαθών συγκεκριμένων «πράσινων» παικτών.

Οι θεωρητικά αδύναμοι των δύο ομίλων ήταν η σλοβένικη Μάριμπορ και η γαλλική Μονπελιέ.
Η Μάριμπορ αποδείχτηκε σκληρό καρύδι με τέρματα 6-10 στον όμιλο , η δε Μονπελιέ μάζεψε 12 τέρματα στο παθητικό της και τερμάτισε τέταρτη.

Η Μοντπελιέ φέτος βρίσκεται στην 8η θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα και είναι ήδη εκτός όλων των στόχων της. Με 37 σεζόν στη δεύτερη κατηγορία είδε το όνομα της να γίνεται γνωστό την δεκαετία του '80 όταν σπουδαίοι Γάλλοι παίχτες έπαιξαν εκεί. Το 2001-2004 αγωνιζόταν ξανά στην δεύτερη κατηγορία, ενώ πέρυσι έκανε την έκπληξη και κέρδισε το γαλλικό πρωτάθλημα.

Από την άλλη, η Μάριμπορ μόνιμη πρωταθλήτρια Σλοβενίας με 10 τίτλους τα τελευταία 15 χρόνια, είναι και φέτος πρώτη με 11 πόντους διαφορά από τον επόμενο αντίπαλο.

Η στατιστική δείχνει πως η πορεία μίας ομάδας με πενιχρά έσοδα, με ανελέητο εσωτερικό πόλεμο, με όλα τα media να την πολεμούν, είναι ίδια (κάπως καλύτερη για την ακρίβεια) με την πορεία μίας ομάδας που έχει μονίμως τον Τύπο στο πλάι της να προπαγανδίσει υπέρ της και 25 εκατ. ευρώ έσοδα, απόρροια των «κάλπικων» πρωταθλημάτων.

Όσο η νοοτροπία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το χάιδεμα αυτιών και η ατιμωρησία της διαφθοράς, στο βωμό των 25 εκατ. εγγυημένων ευρώ, τόσο θα ξεφυτρώνουν Levant-ιακοί, Σεντ Ετιέν και Μέταλιστ για να υπενθυμίζουν την ποδοσφαιρική πραγματικότητα

Σκορπιός
Keywords
Τυχαία Θέματα