Τέλος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή, συνελήφθη για διαφθορά στις Βρυξέλλες

22:21 9/12/2022 - Πηγή: Emea.gr

Αφορμή για την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να διαγράψει την Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτέλεσε το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αραβική χώρα και πιo συγκεκριμένα από το Κατάρ.

Το emea.gr είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του για την κόκκινη κάρτα που αναμενόταν να δεχθεί η Εύα Καιλή.

Κατά

τις ίδιες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει προσαχθεί ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι.

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ. Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι συνελήφθη η Εύα Καϊλή, με την βελγική αστυνομία να προσάγει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής.

#BREAKING European Parliament vice-president Eva Kaili arrested pic.twitter.com/ukxMPBh90b

AFP News Agency (@AFP) December 9, 2022

Το ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας Le Soir για την υπόθεση: Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα