Σωκράτης Κάτσικας: Ο υπουργός που πήρε τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

12:00 4/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Σαρμά έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Παρασκευής 26 Μαΐου και παρόντες ήταν, εκτός από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι θα μείνουν στα υπουργεία έως τις 25 Ιουνίου.

Μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών και ένα άκρως ενδιαφέρον πρόσωπο, το οποίο πήρε τη σκυτάλη

από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος «έγραψε ιστορία» στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο λόγος φυσικά για τον Σωκράτη Κάτσικα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά. 

Ο γεννηθείς το 1960 στην Αθήνα Σωκράτης Κάτσικας, είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ηλεκτρολογία και Μηχανική Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Σήμερα είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ίδιου προγράμματος.  

Σημαντική, ωστόσο, είναι και η σταδιοδρομία του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του οποίου διετέλεσε πρύτανης την περίοδο 2003-2006 και αντιπρύτανης από το 1997 έως το 2003. Υπήρξε επίσης μέλος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2006-2008), μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (2008-2009), αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) (2009), Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή Προγράμματος του Προγράμματος «Άνθρωποι» του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2009), γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2009 – 2012), μέλος της επιτροπής Πληροφορικής της Ελληνικής Κυβέρνησης (2011 – 2012), πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (2013-2014) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (2013-2015).  

Η ασφάλεια των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης βρίσκεται στα κυρίως ερευνητικά του ενδιαφέροντα, ενώ ο ίδιος είναι συγγραφέας περισσότερων από 230 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, κεφαλαίων βιβλίων και πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει επίσης συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης ως ερευνητής, ως επιστημονικός διευθυντής και ως διευθυντής προγράμματος. Συμμετέχει, τέλος, στις επιστημονικές επιτροπές κρίσης άρθρων αρκετών επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει ή επιμεληθεί της έκδοσης 33 βιβλίων και έχει συμμετάσχει ή προεδρεύσει σε επιστημονικές επιτροπές περισσότερων από 400 επιστημονικών συνεδρίων. 

Keywords
Αναζητήσεις
sokratis-katsikas-o-ypourgos-pou-pire-ti-skytali-apo-ton-kyriako-pierrakaki.htm
Τυχαία Θέματα