Π. Μαρινάκης: Tα μη κρατικά πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

06:23 11/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παραχωρώντας συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πέρασε από τα λόγια στις πράξεις. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα για να λειτουργούν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα. Περάσαμε από τα λόγια στις πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ποια είναι

η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι η έναρξη της εφαρμογής όλου αυτού, με αυστηρούς κανόνες, τους πιο αυστηρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι αυτή η μεταρρύθμιση, σας λέω το ένα, το αυτονόητο: ένα νέο παιδί που δεν θέλει να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ή δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε, δεν θα αναγκαζόταν να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα για να πάει στο εξωτερικό. Και αυτό δείχνει και το κοινωνικό του μέτρου.

Γιατί αυτοί οι οποίοι έχουν τελειώσει μη κρατικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό αλλά δεν θέλουν ο νέος Έλληνας να σπουδάσει αν θέλει εδώ σε μη κρατικό, δείχνουν και τη υποκρισία τους και έναν ελιτισμό, ο οποίος υποκρύπτεται. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους - όχι αναλογικά - σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πόσοι μπορούν να γυρίσουν, πόσα λεφτά μπορούν να έρθουν στη χώρα. Και κάτι άλλο, πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε αυτά τα ιδρύματα».

Όσον αφορά στο φοιτητικό επίδομα, το οποίο αυξήθηκε δήλωσε σχετικά: «Αυξάνεται, βέβαια, και για τους φοιτητές που δεν συγκατοικούν, από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ. Αυτό είναι το ετήσιο φοιτητικό επίδομα που δίνεται και δίνεται για όλους τους φοιτητές, δηλαδή και για όσους σπουδάζουν Αθήνα - Θεσσαλονίκη, απλά αυτό δεν αυξάνεται.

Αυτό, δηλαδή, θα μείνει 1.500 για αυτούς που δεν συγκατοικούν και 2.000 ευρώ για εκείνους που συγκατοικούν. Για εκείνους που είναι, όμως, σε περιφερειακά πανεπιστήμια, δηλαδή σε πόλεις όλης της Ελλάδας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα αυξηθεί περαιτέρω. Θα πάει 2.000 ευρώ και 2.500 ευρώ. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί μαζί με την ακρίβεια τροφίμων, η ακριβή στέγη, είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα αυτής, της εισαγόμενης, κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα