Ανοδικό ξέσπασμα στο ΧΑ με μεγάλο τζίρο και «οδηγό» την Τράπεζα Πειραιώς

21:12 4/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η μεγάλη συσσώρευση των προηγούμενων ημερών ανταμείφθηκε «με το καλημέρα», για το ΧΑ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία πήρε το νήμα από την τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και οδήγησε την αγορά σε νέα υψηλά και σε τιμές που δεν είδε ξανά η ελληνική αγορά μετά το Μάιο του 2011.

Η αγορά έχει ήδη αλλάξει επίπεδο και ηθικό και είναι φανερό πλέον. Η συνεδρίαση που έσπειρε το σπόρο ήταν η τελευταία του Φεβρουαρίου. Ακολούθησε η χθεσινή που ήταν αποκαλυπτική και επιβεβαίωνε τη δυναμική της αγοράς. Φυσικά, ο οδηγός

των εξελίξεων στην αγορά και στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή τη στιγμή η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα με μεγάλη συνδρομή από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που δίνουν απλόχερα, ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την προσπάθεια.

Όταν μάλιστα έγινε γνωστή η πληροφορία, ότι διατίθεται πλέον και το δεύτερο πακέτο των επιπλέον μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν σαν να άνοιξαν τα flaps και η αγορά απελευθερώθηκε. Ο Γενικός Δείκτης πήγε στα υψηλά ημέρας, έκανε στη συνέχεια μία κοιλιά σε ανοδικό έδαφος και πάνω από τα χαμηλά ημέρας στο άνοιγμα και επανήλθε προς τα υψηλά μετά τις 15:30 οδεύοντας προς τα τελευταία 90 λεπτά της συνεδρίασης.

Πολύ δυνατός ήταν ο τίτλος της Πειραιώς. Η μετοχή δημιούργησε ήδη απόσταση ασφαλείας περίπου 6% πάνω από το επίπεδο τιμών της διάθεσης καθώς η κάλυψη του 27% με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και η υπερκάλυψη τουλάχιστον κατά 4 φορές μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης έστειλε το μήνυμα της υπερβάλλουσας και ενθουσιώδους ζήτησης στους ενδιαφερόμενους ξένους και Έλληνες ειδικούς επενδυτές.

Πλέον πρέπει να αγοράσουν μετοχές μέσα από το ταμπλό και να επιχειρήσουν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους με προσφορές στο βιβλίο. Επίσης η πιθανότητα αγοράς τώρα όσων μετοχών πουλήθηκαν το Φεβρουάριο, μοιάζει τώρα, με όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό το trading φαινόταν από την αρχή ότι θα αποτύχει.

Το άλλο θετικό της ημέρας που δημιουργεί αισιοδοξία, είναι ότι αρχίζουμε και βλέπουμε τα πρώτα deals και επιχειρηματικά stories και μάλιστα στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της πληροφορικής. Και είναι ιστορίες με πιθανές διαφορές στις επιδιώξεις που τα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς και ένα από τα assets που της δίνουν αξία στην περίπτωση του Attica Group.

Μαζί με την Πειραιώς, κινήθηκαν ανοδικά όλες οι τραπεζικές μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ειδικά όμως η Alpha Bank, αλλά και ο ΟΠΑΠ, το ΔΑΑ (το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») και η Motor Oil. Τα περισσότερα blue chips αλλά και μετοχές όλων των κεφαλαιοποιήσεων έκλεισαν ανοδικά. Τα δύο τρίτα του τζίρου έγιναν πάντως σε μετοχές του μεγάλου δείκτη FTSE.

Ειδικότερα οι συναλλαγές αυξήθηκαν ξανά στα 130,5 εκατ. ευρώ, με πακέτα μόλις 5,2 εκατ. ευρώ και το ΔΑΑ να κάνει το μεγαλύτερο από αυτά, στα 2,35 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενο από το τζίρο σε πακέτα των ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,85% στις 1.434.87 μονάδες. Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 1,05% στις 3.490.83 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.448.77 μονάδες με άνοδο 0,53%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,26% κι έκλεισε στις 1.266.75 μονάδες, αφού όλος ο τραπεζικός κλάδος ήταν θερμός.

Συνολικά ανοδικές ήταν 64 μετοχές και καθοδικά έκλεισαν 44. Τεχνικά η αγορά έχει βάλει πολύ υψηλότερους στόχους και σύμφωνα με αναλυτές θα αναμετρηθεί με τη ζώνη των πρώτων αντιστάσεων περίπου 3% υψηλότερα.

Keywords
Αναζητήσεις
anodiko-xespasma-sto-cha-me-megalo-tziro-kai-odigo-tin-trapeza-peiraios.htm
Τυχαία Θέματα