Οι καταλύτες και το ΧΑ, ο Γιάννος Κοντόπουλος, τα μερίσματα ΔΕΗ και τραπεζών και το τίναγμα των πτωτικών παικτών που δεν φαίνεται να έγινε

08:34 9/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αναζητάμε καταλύτες για να συνεχίσει η άνοδος και μπορεί να είναι δίπλα μας. Το ίδιο το ΧΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ και ο κ. Κοντόπουλος, έχουν δημιουργήσει ένα ευέλικτο σχέδιο που θα βοηθήσει στην αύξηση της ελεύθερης διασποράς των εισηγμένων του ΧΑ. Είναι ένα σχέδιο που θα ενισχύσει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς και τελικά αποτελεί το δρόμο για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που θα την αναβαθμίσουν σε αναπτυγμένη.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι δίνεται το χρονικό περιθώριο στις

εισηγμένες, που σήμερα δεν καλύπτουν το κριτήριο της διασποράς να πετύχουν αυτό το στόχο. Όχι πως δεν θα υπάρξουν γκρίνιες και αντιρρήσεις, αλλά ο στόχος για αύξηση της διασποράς είναι σωστός. Κι αφού δεν ενδιαφέρονται ή δεν κινητοποιούνται μόνες τους κάποιες εισηγμένες τι πρέπει να κάνει η ΕΧΑΕ; Δεν πρέπει να διαχωρίσει αυτές που ικανοποιούν τα κριτήρια από τις άλλες;

Το πονηρό στοιχείο του νέου κανονισμού είναι ότι ο τρόπος για να μείνεις σε 15% διασπορά, πρέπει να αυξήσεις την κεφαλαιοποίησή σου πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αν συμφωνούμε ότι η αύξηση της ελεύθερης διασποράς, αυξάνει την εμπορευσιμότητα, το τζίρο, βαθαίνει την αγορά και προσελκύει επενδυτές, τότε αυτό το στόχο κάπως θα πρέπει να τον κυνηγήσουμε και να τον επιτύχουμε. Εδώ κολλάει και το ποδοσφαιρικό παράδειγμα. Το ΧΑ οφείλει να παίζει στη μεγάλη κατηγορία κι όχι στη Β’ Εθνική που είπε και ο κ. Κοντόπουλος.

Το άλλο που είπε η διοίκηση της ΕΧΑΕ, είναι ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο στις ανεπτυγμένες αγορές. Υπάρχει ο FTSE αλλά υπάρχει και η Standard & Poor’s. Τα κριτήρια κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση κυρίως ποιοτικά, αλλά δεν είναι τα ίδια ποσοτικά.

Αυτή η εβδομάδα θα έχει πολλά νέα και ξεκινάμε από σήμερα κιόλας. Είναι η ΔΕΗ, η Fed η ΕΚΤ, και έρχονται στη συνέχεια ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από τις εταιρίες της Wall Street.

Αλλά ειδικά για σήμερα, ο πρώτος λόγος είναι στη ΔΕΗ, που ανακοινώνει αποτελέσματα, και η οποία θα διανείμει μέρισμα. Η είδηση όμως δεν θα είναι το μέρισμα καθαυτό, αλλά η πιθανότητα να προκύψει μεγαλύτερο από αυτό που αναμένει η αγορά.

Και υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις, αλλά το θέμα είναι αν η ΔΕΗ είναι έτοιμη για ανακοινώσεις. Η μετοχή πάντως αντέδρασε ανοδικά χθες σαν πιεσμένο ελατήριο. Την περασμένη Παρασκευή δεν κατάφερε να κλείσει θετικά κι έμεινε στο μείον, αλλά με μόνον 200.000 μετοχές όγκο συναλλαγών, είτε οι ρευστοποιήσεις τελείωσαν είτε οι δυνητικοί πωλητές δεν έχουν καμιά διάθεση να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Στο μεταξύ η εταιρία έχει αγοράσει περισσότερες από 19,98 εκατ. ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,23% του μετοχικού κεφαλαίου. Και είναι αμυντικό αλλά και επιθετικό εργαλείο η απόκτηση ιδίων μετοχών από την Επιχείρηση.

Έχω μπερδευτεί, από τη φήμη για short squeeze. Δεν αποδίδεται εκεί η άνοδος. Δεν προκύπτει από τα νούμερα ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο ή ότι αν έγινε είχε σημαντική έκταση για να δημιουργήσει κάποια ώθηση. Το αντίθετο μάλιστα. Ησυχία, τάξη κι ασφάλεια στα παράγωγα. Ίσως να ταρακουνηθούν αν η αγορά πάει πιο πάνω. Κανείς δεν ξέρει.

Στα συμβόλαια των δεικτών, πολύ λίγα πράγματα. Οι ανοιχτές θέσεις δε σημείωσαν ιδιαίτερη μεταβολή. Ο όγκος συναλλαγών επίσης δεν αυξήθηκε.

Στα παράγωγα των μετοχών δεν υπήρξαν σημαντικές μειώσεις, ούτε καν στο παράγωγο της Alpha Bank, το οποίο είναι το πλέον φορτωμένο σε όλη την αγορά. Φυσικά αυτό δε δείχνει κάτι, για κάθε αγοραστή υπάρχει ένας πωλητής κι αντίστροφα. Οι θέσεις όμως είναι μεγάλες, ειδικά μετά τα μέσα Μαρτίου οπότε διπλασιάστηκα σχεδόν.

Μετά το διπλασιασμό τους οι ανοιχτές θέσεις παραμένουν στα ίδια πάνω –κάτω επίπεδα όπως και χθες που ήταν 182 χιλιάδες συμβόλαια. Κάθε ένα συμβόλαιο αντιστοιχεί με 100 μετοχές, οι οποίες όμως στοιχίζουν ένα κλάσμα της τιμής.

Μειώθηκαν πολύ λίγο οι ανοιχτές θέσεις σε συμβόλαια των μετοχών Πειραιώς και Eurobank που είναι οι επόμενες μεγάλες θέσεις στην αγορά, μόνο που είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές της Alpha Bank και είναι λογικές με βάση την εμπορευσιμότητα των μετοχών που είναι μεγάλη.

Δημοσίευμα του Politico, προαναγγέλλει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διανέμουν μερίσματα από 10%-25%, όπως αναμενόταν και είχαν καθοδηγήσει. Αυτό ισχύει και για το 25% της Εθνικής. Απλά, με βάση τις απαντήσεις της διοίκησης, η αγορά υποπτευόταν ότι η Εθνική ήθελε να δώσει κάτι παραπάνω ίσως με επαναγορά μετοχών. Αυτό όμως μένει να φανεί στη συνέχεια.

Η Εθνική έχει την καλύτερη εικόνα από τις μετοχές που δέχθηκαν ρευστοποιήσεις. Δεν έχει κάνει νέο χαμηλό, όπως άλλες μετοχές.

Συνεχίζει να έχει καλή παρουσία η Optima Bank. Η Pantelakis Securities αύξησε την τιμή στόχο στα 11 ευρώ από 10 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση υπεραπόδοσης καθώς η απόδοση κεφαλαίων είναι αξιοσημείωτη κι έξω από τα συνηθισμένα, με την τράπεζα να αναπτύσσεται ταχύτατα, έχοντας πολύ μεγάλα περιθώρια και με τα κόκκινα δάνεια μόλις στο ¼ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-katalytes-kai-to-cha-o-giannos-kontopoulos-ta-merismata-dei-kai-trapezon-kai-to-tinagma-ton-ptotikon-paikton-pou-den-fainetai-na-egine.htm
Τυχαία Θέματα