Τα χρονικά στάδια για να αυξήσουν οι εισηγμένες τη διασπορά τους

08:13 9/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σημαντικά χρονικά περιθώρια για τις εισηγμένες, ώστε να αυξήσουν τη διασπορά τους (ή να αυξήσουν την κεφαλαιοποίησή τους πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ), μέχρι και το 2028, δίνει ο νέος κανονισμός που φέρνει η ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες, τον οποίο παρουσίασε ο CEO Γιάννος Κοντόπουλος.

Στόχος είναι να αυξηθεί η διασπορά τους, γιατί αυτό θα ζωντανέψει την αγορά, θα αυξήσει την εμπορευσιμότητα των μετοχών και ουσιαστικά θα διαμορφώσει και το έδαφος για την αναβάθμιση του ΧΑ στις αναπτυγμένες

αγορές.

Οι βασικοί όροι για την αύξηση της διασποράς στις εισηγμένες είναι γνωστοί από καιρό. Ως διασπορά λογίζεται, το ποσοστό των μετοχών που ανήκει σε μικρότερους επενδυτές με μετοχικά μερίδια ή πιο σωστά δικαιώματα ψήφου, κάτω του 5%.

Εταιρίες με κεφαλαιοποίηση μέχρι 200 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν ελάχιστη διασπορά τουλάχιστον 25%.

Εταιρίες με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν διασπορά τουλάχιστον 15%.

Εταιρίες με διασπορά μικρότερη από 10% θα πρέπει να συμμορφωθούν γιατί θα αντιμετωπίσουν από το 2026 ζήτημα αναστολής διαπραγμάτευσης. Μία κατηγορία στην οποία καμιά εισηγμένη εταιρία δεν θα μπορεί να παραμείνει περισσότερο από ένα χρόνο, αν δεν λύσει το πρόβλημα.

Δύο φορές το χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, θα ελέγχεται η διασπορά των εταιριών και όταν δεν τηρείται το όριο θα τους ζητείται να λάβουν μέτρα για την αύξησή της.

Τα χρονικά στάδια για την επίτευξη των ορίων ελεύθερης διασποράς

Ωστόσο, εκείνο που δεν ήταν γνωστό και εξήγησε η διοίκηση του ΧΑ, είναι τα χρονικά στάδια που δίνονται ως περιθώριο στις εισηγμένες να τακτοποιήσουν το ζήτημα της διασποράς τους, ώστε να μην υποχρεωθούν σε έξοδο. Έτσι προβλέπεται ότι ο νέος κανονισμός θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Ακολούθως:

Στις εταιρείες που τότε δεν θα πληρούν τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια διασποράς (και ταυτόχρονα δεν θα εντάσσονται στην κατηγορία των τίτλων με υψηλές συναλλαγές) θα δοθεί χρονική προθεσμία συμμόρφωσης αρχικά έξι μήνες και αν υπάρχουν λόγοι παράτασης θα δοθεί και δεύτερη προθεσμία επιπλέον έξι μηνών.

Αν όμως μετά από αυτά, το ποσοστό διασποράς εξακολουθήσει να είναι χαμηλότερο του 10%, τότε η μετοχή θα μπαίνει σε αναστολή διαπραγμάτευσης όπως αναφέρθηκε με προθεσμία παραμονής έξι μήνες και δεύτερη προθεσμία επιπλέον έξι μηνών σε καθεστώς αναστολής, για λύσει το πρόβλημα πριν διαγραφεί.

Σε περίπτωση που η διασπορά είναι πάνω από 10% αλλά κάτω από 15% ή 25% ανάλογα με την κεφαλαιοποίησή τους, τότε οι εταιρίες θα μπαίνουν σε κατηγορία επιτήρησης και θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να αυξήσουν τη διασπορά τους, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διαγραφής. Καμία εισηγμένη δεν θα μπορεί να παραμείνει σε κατηγορία επιτήρησης περισσότερο από δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο νέος κανονισμός προβλέπει την εισαγωγή εταιριών στη Εναλλακτική Αγορά από την Κύρια Αγορά, ακόμα και με αίτημα των εταιριών για να μειώσουν τα κόστη τους ή να διατηρήσουν πιο χαλαρά κριτήρια για τη διασπορά, ενώ η μετάταξη θα μπορούσε να γίνει και με πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ.

Θεσπίζεται επίσης νέα κατηγορία προϊόντων που θα διατίθενται μόνο σε «επαγγελματίες» επενδυτές, για ποσά τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Γιάννος Κοντόπουλος: Το ΧΑ πρέπει να προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία

Το ΧΑ είναι σαν μία καλή ποδοσφαιρική ομάδα της δεύτερης εθνικής κατηγορίας, που πρέπει να επιδιώξει να ανεβεί στην πρώτη κατηγορία, είπε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Όπως εξήγησε πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως διαρκεί από 18 έως 24 μήνες και μάλιστα είναι πιθανό να θεωρούμαστε από έναν Οίκο ως αναπτυγμένη αγορά και από έναν άλλο ως αναπτυσσόμενη.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, ο επιδιωκόμενος στόχος είναι «να γίνουμε μια καλύτερη αγορά, η οποία θα προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα έχει βάθος. Η αναβάθμιση θα αποτελέσει το απότοκο μιας τέτοιας προσπάθειας και του υψηλότερου status που θα αποκτήσουμε».

Όπως προέκυψε, όλοι οι οίκοι έχουν παραπλήσιες απαιτήσεις για τις αγορές που εισάγονται στη μεγάλη κατηγορία, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιες. Έτσι το ΧΑ «δεν παίζει» για το FTSE για την ώρα, αλλά μπορεί να τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης watch list από τη Standard & Poor’s για παράδειγμα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει φέτος, αλλά σημαίνει παρακολούθηση για διάστημα ακόμα και δύο ετών.

Τονίστηκε ακόμα, ότι σε βάθος χρόνου οι εισροές είναι πάντα υψηλότερες από τις εκροές και ότι οι επενδυτές εισέρχονται σε διάφορα στάδια σε μία αγορά που μετατάσσεται στις αναπτυγμένες, με αποτέλεσμα πολλά funds να κινούνται ταχύτερα για να προεξοφλήσουν την αναβάθμιση, ενώ τα περισσότερα παθητικά  funds λαμβάνουν θέσεις κοντά στην ημερομηνία της μετάταξης.

Φυσικά, υποστηρικτικά στην υπόθεση αναβάθμισης του ΧΑ λειτουργεί και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα βοηθήσουν επίσης μέτρα για το δανεισμό τίτλων και τις ανοιχτές πωλήσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-chronika-stadia-gia-na-afxisoun-oi-eisigmenes-ti-diaspora-tous.htm
Τυχαία Θέματα