Ισχυρή αντίδραση και επάνοδος πάνω από τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ

21:46 8/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε φάση αντεπίθεσης πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σημαντική άνοδο τη Δευτέρα, όπως άλλωστε προανήγγειλαν τα σήματα από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν το μέγεθος της αντίδρασης που οδήγησε το Γενικό Δείκτη, κατευθείαν πάνω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων.

Οδηγοί της ανόδου ήταν οι τραπεζικές μετοχές και η ΔΕΗ τις οποίες όμως στήριξαν επίσης πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ακολούθησε με άνοδο

η
συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της αγοράς. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσει ο Γενικός Δείκτης κοντά στα υψηλά της ημέρας, με άνοδο 1,29% στις 1.401,35 μονάδες.

Ο πρώτος βραχυχρόνιος στόχος της αγοράς είναι οι 1.410 – 1.417 μονάδες και αν η δυναμική έχει συνέχεια ο επόμενος στόχος είναι η επαναφορά στα υψηλά. Υπέρβαση και παραμονή άνω των 1.410 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανασύνταξη δυνάμεων με σοβαρή αποδυνάμωση διορθωτικών σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς θα μπορούσε να ήταν πτωτικό.

Η παραμονή και αφομοίωση υψηλότερων επιπέδων, δεν προοιωνίζεται ευόδωση αυτού του σεναρίου και τυχόν ολοκλήρωση ρευστοποιήσεων θα αντικριστεί σε αυτή την περίπτωση από την είσοδο μετακινούμενων κεφαλαίων σε μετοχές που θα πάρουν τη σκυτάλη για το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σενάριο θα παίξει η εικόνα μετοχών που έχουν βάρος στους δείκτες και θα συνδράμουν το Γενικό Δείκτη και είναι οι τράπεζες, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil, ο ΟΤΕ, οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και επίσης οι μετοχές της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης που θέλουν να αναβαθμισθούν στο μεγάλο δείκτη FTSE ή στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως και οι μετοχές που θέλουν να διατηρηθούν στο μεγάλο δείκτη και να μην υποβιβασθούν σε μικρότερο.

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά προς τις 1.395 μονάδες μέχρι τις 11:30 και μετά από δημιουργία «σκαλοπατιού» ενδοσυνεδριακά στις 1.390 – 1.392 μονάδες, ξέσπασε ανοδικά μετά τις 15:00 οδηγώντας την αγορά στα υψηλά της ημέρας μέχρι τη λήξη των συναλλαγών.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 113,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 17 εκατ. ευρώ με συναλλαγές σε πακέτα, τα περισσότερα στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που
ηγήθηκε της ανόδου. Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 1,39% στις 3.374.75 μονάδες και ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,84% στις 2.329.55 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,68% στις 1.195.96 μονάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε ανοδικά με 85 μετοχές να σημειώνουν ημερήσια κέρδη, έναντι 24 μετοχών οι οποίες υποχώρησαν. Σημειώνεται ότι με εξαίρεση το δείκτη της Μαδρίτης όλες οι μεγάλες αγορές σε Ευρώπη και Λονδίνο συνέχισαν ανοδικά, ενώ ανοδικό ήταν και το άνοιγμα της Wall Street.

Keywords
Αναζητήσεις
ischyri-antidrasi-kai-epanodos-pano-apo-tis-1400-monades-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα