Ο Ιωακείμ Νάγκελ έδωσε το «σύνθημα»

08:17 31/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όλο και πιο κοντά προς τις μειώσεις επιτοκίων βαδίζουν ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν μείωση και η πίεση των αγορών είναι μεγάλη. Και η είδηση είναι αυτό που περιμένουν τόσο στη Wall Street όσο και στις αγορές της Ευρώπης, ειδικά στη Φραγκφούρτη.

Η αγορά με τον τρόπο της υποστηρίζει ότι δεν έχουν σημασία τα στοιχεία που δείχνουν καλή αγορά εργασίας, αφού τα επιτόκια ανέβηκαν γι άλλα λόγο. Δηλαδή για να ανακόψουν τον πληθωρισμό.

Έπεσε

ο πληθωρισμός λοιπόν και τα στοιχεία από το δομικό πληθωρισμό χωρίς καύσιμα και τρόφιμα, είναι καλά στις ΗΠΑ. Αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη όμως είναι πιο ευάλωτη στην κρίση που έρχεται από τις εντάσεις στην  Μέση Ανατολή.

Αλλά αυτό δεν πτόησε το Γερμανό τραπεζίτη Ιωακείμ Νάγκελ να δηλώσει χθες, ότι τιθασεύσαμε το κτήνος. Στη συνέχεια προσπάθησε να διασκεδάσει ελαφρώς τις δηλώσεις αυτές λέγοντας περί στοιχείων που αναμένονται πρώτα και ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ψηλά, (ο οποίος όμως υποχωρεί). Αλλά η δήλωση ήταν ξεκάθαρη, κι έγινε με σαφή στόχο.

Το σύνθημα περίπου έχει δοθεί. Ήδη από την ημέρα των δηλώσεων Λαγκάρντ, η αγορά πήρε επιφυλακτικά σε σχέση με τις ΗΠΑ ένα στοίχημα για μειώσεις, επιτοκίων. Οι πλέον τολμηροί βλέπουν τον Απρίλιο ως περίοδο που μπορεί να γίνει μία πρώτη μείωση επιτοκίων 0,25%. Οι περισσότεροι βλέπουν τον Ιούνιο ακόμα.

Πριν από την ΕΚΤ όμως είναι η Fed η οποία άλλωστε ξεκίνησε πρώτη τις αυξήσεις κι έχει υψηλότερα επιτόκια. Σήμερα το βράδυ είναι κρίσιμη μέρα. Οι πιθανότητες δεν δίνουν σήμερα απόφαση για μειώσεις, αλλά έχουν αυξηθεί πολύ οι πιθανότητες για το Μάρτιο κι αυτό θα φέρει την πίεση στην ΕΚΤ μετά, για τον Απρίλιο, με τα όσα είπε ο Γερμανός τραπεζίτης.

Η ελληνική οικονομία στο μεταξύ στοχεύει σε ανάπτυξη και ήδη από τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει γίνε μεγάλη προεργασία για όλη τη χρονιά. Μία μείωση επιτοκίων που ευνοεί την ανάπτυξη και το χρηματιστήριο γενικά, μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το ΧΑ. Οπότε είναι ένα σενάριο που μάλλον θα αρχίσει να απασχολεί στη συνέχεια.

Keywords
Αναζητήσεις
o-ioakeim-nagkel-edose-to-synthima.htm
Τυχαία Θέματα