Ο Kevin Featherstone τονίζει ότι η ιστορία της Ελλάδας την ξεχωρίζει από τις χώρες που πέρασαν κρίση

16:43 1/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Kevin Featherstone, Καθηγητής της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics,  Ο Featherstone εστίασε στο εθνικό branding της Ελλάδας, τις διαχρονικές αλλαγές στην εικόνα της, αλλά και στην επίδραση παραγόντων όπως η διπλωματία και η πρόσφατη οικονομική κρίση.

Η μεθοδολογία

που ακολούθησε στηρίχτηκε στο τρίπτυχο «σημασία», «αντίληψη», «φήμη», επισημαίνοντας ότι ως «σημασία» ορίζει το πόση προσοχή δίνεται στην Ελλάδα, ως «αντίληψη» την εκάστοτε επικρατούσα άποψη για τη χώρα και ως «φήμη» τη γενικότερη εικόνα της χώρας, που μεταβάλλεται με βραδύτερο ρυθμό. «Η φήμη παραμένει, σαν ρετσινιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθώντας μια ανάλυση big data, κατέγραψε και ανέλυσε 4,8 εκατομμύρια αναφορές που έγιναν στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας κατά την τριακονταετία 1989-2019.

Το πρώτο εύρημα στο οποίο επικεντρώθηκε ήταν η έκρηξη των αναφορών από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και η υποχώρησή τους το διάστημα 2013-2014, με επαναφορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμβαθύνοντας την ανάλυσή του, επισήμανε ότι οι αναφορές που έγιναν στο εθνικό κοινοβούλιο της Γερμανίας στο διάστημα και των 30 αυτών ετών ήταν στο σύνολό τους αρνητικές, ενώ στα εθνικά κοινοβούλια της Αγγλίας και της Ολλανδίας τις χαρακτήρισε μοιρασμένες, από ελαφρά αρνητικές έως ουδέτερες.

Επιστρέφοντας στο τρίπτυχο της μεθοδολογίας του, επισήμανε ότι «σε επίπεδο σημασίας παρατηρήθηκε στροφή από την αδιαφορία στο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της κρίσης», «σε επίπεδο συναισθημάτων, αυτά στη Γερμανία παρέμεναν αρνητικά και για τα 30 χρόνια» και «όσον αφορά τη φήμη, λέξεις που κυριάρχησαν στη Γερμανία ήταν η διαφθορά, τα ψέματα, η υπευθυνότητα, ενώ στην Αγγλία οι λέξεις ελπίδα, διάψευση, σεβασμός και στην Ολλανδία τιμιότητα, υποσχέσεις, εμπιστοσύνη».

Ο K. Featherstone κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης έπληξαν την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης και μετακίνησαν αρνητικά την εικόνα της από την κλασική Ελλάδα και τη Μεταπολίτευση που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. «Η φήμη της Ελλάδας διαφέρει σήμερα από τη φήμη άλλων χωρών που πέρασαν οικονομική κρίση», ανέφερε.

Keywords
Αναζητήσεις
o-kevin-featherstone-tonizei-oti-i-istoria-tis-elladas-tin-xechorizei-apo-tis-chores-pou-perasan-krisi.htm
Τυχαία Θέματα