Έτοιμες να μειώσουν την προμήθεια των POS οι τράπεζες έως και 50%

16:22 1/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Mία μόλις μέρα μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ  για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν την μείωση των προμηθειών για συναλλαγές μικρής αξίας. Το κούρεμα αυτό εξετάζεται μετά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, με την υποχρεωτική εγκατάσταση των συσκευών POS σε ακόμα 35 κλάδους λιανικής μεταξύ των οποίων τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και οι λαϊκές αγορές.

Αξίζει

να σημειωθεί ότι, σε γενικές γραμμές η προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με POS κυμαίνεται από 0,70% και φτάνει ως και 1,25%, που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η αποδοχή πληρωμής μέσω κάρτας σε μικρές επιχειρήσεις είναι ασύμφορη.

Οι πιέσεις που ασκούνται εδώ και καιρό από ορισμένους κλάδους, με πρώτους τους περιπτερούχους, οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να θέσει το γενικότερο ζήτημα των προμηθειών των POS στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Έτσι, «φουντώνουν» τα σενάρια ότι θα επανεξετασθούν τα περιθώρια μειώσεων των χρεώσεων για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός Μαρτίου.

Σύμφωνα με αναφορές της ΕΡΤ, το νέο πλαίσιο που καταρτίζουν οι τράπεζες, προβλέπει «κούρεμα» των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Δηλαδή, η προμήθεια στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, πρόκειται να περιοριστεί στο 0,10% (από 0,20%). Ωστόσο, για να φανεί το όφελος στους επαγγελματίες θα πρέπει και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας να πράξουν ανάλογα. 

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Έτσι, η συνολική προμήθεια κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Για παράδειγμα, σε ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ, ο περιπτερούχος αγοράζει το πακέτο στα 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2% όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος είναι ανύπαρκτο.

Υπενθυμίζεται ότι περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν περιθώριο να εγκαταστήσουν τα POS, τα οποία ήδη θα πρέπει να έχουν παραγγείλει (μέχρι χθες) έως το τέλος Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα απειλούνται από την 1η Απριλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-trapezes-exetazoun-to-kourema-ton-promitheion-gia-ti-chrisi-ton-pos.htm
Τυχαία Θέματα