Ισραήλ: Σε ετοιμότητα να ανταποδώσει πιθανό χτύπημα του Ιράν

11:56 8/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο προξενείο του Ιράν, στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, το βράδυ της Δευτέρας. Το προξενείο βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό κτήριο της πρεσβείας στη συνοικία Mezzeh της Δαμασκού, και χτυπήθηκε περίπου στις 17:00 (14:00 ώρα Ελλάδας). Ύστερα από την επίθεση αυτή, το Ιράν υποσχέθηκε απάντηση, καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας διοικητής και ο αναπληρωτής του.

Φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος έδειχναν σωρούς από συντρίμμια, ενώ μια ιρανική σημαία εξακολουθούσε να κρέμεται από έναν στύλο

σε κοντινή απόσταση. Το χτύπημα ήταν αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι επιθέσεις αυτές έχουν συχνά ως στόχο αποθήκες, φορτηγά και αεροδρόμια και ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ γι’ αυτές είναι η υποβάθμιση του διακρατικού δικτύου εφοδιασμού του Ιράν για τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, η επίθεση της Δευτέρας ήταν διαφορετική, καθώς έπληξε μια διπλωματική εγκατάσταση – αμφισβητώντας άμεσα την κυριαρχία του Ιράν – και σκότωσε ανώτερα στελέχη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Πώς θα απαντήσει το Ιράν; Όπως αποδεικνύεται, η Τεχεράνη έχει πολλές επιλογές – αλλά καμία από αυτές δε φαίνεται αρκετά καλή.

Σύμμαχοι και πολιτική ισχύος

Ως σημαντικός παίκτης στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, το Ιράν προβάλλει γενικά την εξουσία του μέσω ενός δικτύου ιδεολογικά ευθυγραμμισμένων συμμάχων και μη κρατικών ομάδων – ένα δίκτυο που αυτοσυστήνεται ως «Άξονας της Αντίστασης».

Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται οι Χούθι της Υεμένης, η Χαμάς της Παλαιστίνης, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Kataib Hezbollah στο Ιράκ, καθώς και η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Συλλογικά, επωφελούνται από την υποστήριξη του Ιράν, ενώ οι ενέργειές τους βοηθούν το Ιράν να διατηρήσει την άρνησή του και να κρατήσει τις συγκρούσεις του με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αραβικά κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, σε απόσταση αναπνοής.

Μια κακή στιγμή για κλιμάκωση

Ο Ιρανός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, επιθυμεί να προβεί σε αντίποινα, όχι μόνο για να εκδικηθεί τη δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων, αλλά και επειδή αν δεν το έκανε θα αμαύρωνε την αξιοπιστία του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης.

Ωστόσο, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς η περιοχή φλέγεται από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.100 Ισραηλινοί, και τη βίαιη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 33.100 Παλαιστίνιους και έχει ωθήσει τη Γάζα σε συνθήκες λιμού.

Από τον Οκτώβριο, η άγρια βία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου μαίνεται, υπήρξε μια μακρά σειρά επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, και το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα έχει διακοπεί από πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι.

Αν και οι μέθοδοι και οι στόχοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όλες αυτές οι επιθέσεις απολαμβάνουν την υποστήριξη του Ιράν και όλες αποσκοπούν στο να πιέσουν τους ηγέτες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Ράφα προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η Ράφα, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, που εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ετοιμάζεται σήμερα για την επαπειλούμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, ώρες μετά τις νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι συνομιλίες, με σκοπό να απελευθερωθούν όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σημείωσαν «σημαντικές προόδους», υποστήριξε σήμερα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης, το προσκείμενο στην κυβέρνηση τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, επικαλούμενο πηγή του στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «προετοιμάζονται για να συνεχίζουν τις αποστολές τους (…) στη ζώνη της Ράφας», πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι στοιβαγμένοι – παγιδευμένοι – σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που εκτοπίστηκαν, πολλοί πάνω από μια φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα