Ίδρυμα ALIPH: Ανοίγει νέο γραφείο στο Ριάντ

14:41 8/11/2022 - Πηγή: Emea.gr

Το ιδρυτικό συμβούλιο του Ιδρύματος της Διεθνούς συμμαχίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων (ALIPH) ολοκλήρωσε τη 10η συνεδρίασή του στο Ριάντ, στις 27 Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση φιλοξενήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ALIPH, την Αυτού Υψηλότητα Πρίγκιπα Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Αυτού Εξοχότητα Hamed bin Mohammed Fayez, υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Ιδρύματος, Dr. Thomas S. Kaplan. Το συμβούλιο συμφώνησε

σε μια σειρά από αποφάσεις – ορόσημα, για την περαιτέρω προώθηση του έργου του Ιδρύματος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων και μετά από συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τις πρόσφατα εγκριθείσες αποφάσεις, το ALIPH διεύρυνε το πεδίο εργασιών της και το λειτουργικό της αποτύπωμα. Ενώ συνεχίζει να παρέχει επιχορηγήσεις ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ίδρυμα θα γίνεται επίσης φορέας λειτουργίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Λόγω του θετικού αντίκτυπου του έργου του Ιδρύματος και των πολυάριθμων εταίρων του, το ALIPH πρόκειται να ανοίξει γραφείο στο Ριάντ, στις αρχές του 2023. Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει και να χρηματοδοτήσει το γραφείο, επιτρέποντας στο ίδρυμα να αυξήσει την υποστήριξή του σε έργα στη Μέση Ανατολή και να αναπτύξει τις συνεργασίες του στην περιοχή.

«Το Ίδρυμα ALIPH αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο και σημαντικό έργο για τη διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ζώνες συγκρούσεων. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει την τιμή και την χαρά να υποστηρίζει το Ίδρυμα ALIPH στις ευγενείς προσπάθειές του, μέσω της χρηματοδότησης της ίδρυσης του περιφερειακού του γραφείου στο Ριάντ , μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο. Αυτό θα επιτρέψει στο Ίδρυμα να ενισχύσει τη διεθνή και περιφερειακή εστίαση του έργου του», δήλωσε η Αυτού Υψηλότης Πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud.

Το Συμβούλιο του Ιδρύματος ενέκρινε επίσης 16 νέα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, συνολικού κόστους περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των υποστηριζόμενων έργων σε σχεδόν 180, σε περισσότερες από 30 χώρες από τότε που το ALIPH τέθηκε σε λειτουργία, το 2018.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Διάσκεψης Δωρητών του ALIPH, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στις 31 Ιανουαρίου 2022, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, συγκεκριμένα από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία (30 εκατ. δολάρια έκαστη), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (20 εκατ. δολάρια), καθώς και από το Μαρόκο, το Λουξεμβούργο, την Κίνα, το Κουβέιτ, το Μονακό και το Ομάν.

«Σε μόλις τέσσερα χρόνια, το Ίδρυμα ALIPH έχει καθιερωθεί ως κεντρικός παράγοντας σε αυτό που δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Με τις σημερινές εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου, το ALIPH έδειξε για άλλη μια φορά τη μοναδική του ευελιξία, με την έγκριση 16 νέων έργων για χρηματοδότηση, συνολικού ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε έκτακτα μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων. Επιπλέον, η απόφαση για τη δημιουργία ενός γραφείου του ALIPH στο Ριάντ, θα ενισχύσει την ικανότητα του Ιδρύματος για ανταπόκριση και την ικανότητά του να ενεργεί ως χειριστής όταν και όπου χρειάζεται», δήλωσε ο Δρ Thomas S. Kaplan.

Πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, στις 26 Οκτωβρίου, συγκλήθηκε ένα workshop με διεθνείς εμπειρογνώμονες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που φιλοξενήθηκε από την Επιτροπή Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας – σηματοδοτώντας την πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους για το ALIPH.

Keywords
Τυχαία Θέματα