Viohalco: Η ιστορία της επιχείρησης των 5 δισ. ευρώ

14:14 9/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επεξεργασίας μετάλλων, με μεγάλο αριθμό θυγατρικών εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ιστορία της ξεκινά το μακρινό 1937, όποτε και λειτούργησε για πρώτη φορά η Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και εγκαινιάστηκε η παραγωγή στις νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της στον Ταύρο Αττικής.

Το 1947 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου βρίσκεται έως και σήμερα, αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς

ομίλους. Ιδρυτές της είναι τα αδέρφια Μιχάλης, Ηλίας και Γιάννης Στασινόπουλος.

Ένας διορατικός επιχειρηματίας

Ο γεννηθείς το 1899 Μιχάλης Στασινόπουλος, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον έκαναν να ξεχωρίζει τη δύσκολη εκείνη εποχή για τον χώρο της βιομηχανίας. Διορατικός και πολυπράγμων, σπούδασε στο Χημικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και για αρχή, ασχολήθηκε με τον εμπορικό τομέα, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Ο τομέας της βιομηχανίας μπήκε λίγο αργότερα στη ζωή του.

Το πρώτο εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χαλκού δημιουργήθηκε στην οδό Πειραιώς, με αντικείμενο τότε την παραγωγή σωλήνων, οικιακών και υδραυλικών ειδών. Ο διορατικός επιχειρηματίας κατάφερε να διατηρήσει την ολοένα καιπιο επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης, εστιάζοντας στις βασικές αρχές της επιχειρηματικής οργάνωσης αλλά και στον επιμελή έλεγχο του κόστους. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες συνέτειναν στην εξάπλωση της επιχείρησής του. Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το εργοστάσιο μετατράπηκε σε βιομηχανία παραγωγής φυσιγγίων.

Η πορεία προς την κορυφή

Τα χρόνια πέρασαν και παρά τις πολλές αλλαγές στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, η επιχείρηση εξαπλώθηκε και έφτασε σήμερα να αποτελεί έναν παγκοσμίου φήμης όμιλο, με παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το 2013 μεταφέρθηκε η έδρα της στο Βέλγιο, επισφραγίζοντας έτσι την περαιτέρω διεθνοποίησή της. Σήμερα, ο όμιλος λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών με μονάδες παραγωγής, εκτός από την Ελλάδα, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Το 2021 αποτέλεσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για τη Viohalco, καθώς κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει το κατώφλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κύκλο εργασιών, κάτι που εντυπωσίασε ακόμα και τα στελέχη της επιχείρησης, τα οποία έκαναν λόγο για «ιστορικά» αποτελέσματα.

* Η παρουσίαση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Business Voice #13

Keywords
Τυχαία Θέματα