Sniper: H Dream Team του ελληνικού επιχειρείν, το «άνοιγμα» της Εθνικής στα διεθνή δάνεια και τα Roadshows του ΧΑ

11:01 9/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί το «δίδυμο» Μπάκου – Καϋμενάκη να εμφανίστηκε ξαφνικά στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας, αλλά μέσα με ένα μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να γίνουν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές!

Η προσθήκη μάλιστα στο «δίδυμο» Δημητρίου Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη του Αλέξανδρου Εξάρχου, που παλαιότερα κατείχε την θέση του CEO της ΑΚΤΩΡ λειτούργησε «καταλυτικά» και πλέον μιλάμε για την «dream team» στο ελληνικό επιχειρείν μέσα από στοχευμένες και στρατηγικές κινήσεις!

Με «playmaker»

τον Αλέξανδρο Εξάρχου το νέο επιχειρηματικό group έχει καταφέρει να φέρει τα πάνω κάτω στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας δημιουργώντας έναν – κατά κύριο λόγο – ισχυρό και υγιή όμιλο που έχει πλέον τη δύναμη και έργα να αναλαμβάνει, αλλά κυρίως να παράγει χρήμα, κάτι που είχαμε ξεχάσει στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Σε πρόσφατη συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου με εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Εξάρχου έδειξε τον διαφορετικό τρόπο που ο ίδιος προσεγγίζει το επιχειρείν, ξεδιπλώνοντας  ουσιαστικά μπροστά στα μάτια όλων το business plan του ομίλου Intrakat, μιλώντας πολλές φορές για το working capital που κάποιοι – παλαιότεροι – επιχειρηματίες φαίνεται πως είχαν ξεχάσει!

Στρατηγικά λοιπόν, έχοντας ως «προίκα» τα 50 εκατ. ευρώ από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και 7 εκατ. ευρώ (από το ταμείο) ο όμιλος Intrakat πραγματοποίησε την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ κινούμενος ταχύτατα όταν το επέτρεψαν οι εξελίξεις!

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Εξάρχου δεν αποκλείει να προχωρήσει και σε ένα ακόμη deal στον χώρο των κατασκευών, αλλά με προσεκτικά βήματα και πάντα με στρατηγική προσέγγισή των δεδομένων, καθώς μεταξύ άλλων ο όμιλος φαίνεται πως, εκτός της Ελλάδας, δείχνει και ενδιαφέρον για το εξωτερικό! Επί του παρόντος πάντως οι δύο επιχειρηματικοί φορείς βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, εκκρεμεί εξάλλου και η απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού, για το εάν – τελικά – θα συγχωνευθούν ή θα κινηθούν παράλληλα και αυτόνομα!

Βέβαια ο επιχειρηματικός όμιλος των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, πρωταγωνιστεί σε έναν ακόμη κλάδο, τον τραπεζικό, καθώς μετά την Παγκρήτια Τράπεζα, δυναμικά «μπαίνει» και στην πολύπαθη Τράπεζα Αττικής, στοχεύοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει σίγουρα τον πέμπτο – σε δύναμη – τραπεζικό πυλώνα τη χώρα έχοντας βλέψεις για ακόμα υψηλότερη θέση στο βάθρο της σχετικής κατάταξης!

Με 64 εκατ. ευρώ η Thrivest και η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί και η συγχώνευση των δύο τραπεζών! Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, Παγκρήτια και Τράπεζα Αττικής θα εξετάσουν τους όρους της συγχώνευσης τους, που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες! Ήδη όμως τα δύο μέρη βλέπουν και το θέμα των «κόκκινων» δανείων!

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει το δικό της άνοιγμα στη διεθνή αγορά των κοινοπρακτικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα θέλει να δημιουργήσει ένα International Desk και να ξεκινήσει να αναλαμβάνει μικρές συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή δάνεια, με στόχο σταδιακά να αυξήσει το εταιρικό δανειακό χαρτοφυλάκιό της (που σήμερα φτάνει τα 17 δισ. ευρώ) κατά 3 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο τις επόμενες εβδομάδες ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής και Επενδύσεων της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών σε Μιλάνο, Παρίσι και Λονδίνο. 

Το εξωτερικό «κοιτά» και η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που όπως όλα δείχνουν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να προωθήσει τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης του στόχου του σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές μέσα από τρία Roadshows στη Γενεύη: στις 13 Ιουνίου, το Παρίσι: στις 22 Ιουνίου και στη Φρανκφούρτη: στις 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα Roadshows θα διοργανωθούν σε συνεργασία με την CF&B Communication, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των Midcap Roadshows στην Ευρώπη. Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να προσελκύσουν τους επενδυτές και να προωθήσουν τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη.

Η χρονιά θα «κλείσει» , στο Λονδίνο (27 και 28 Νοεμβρίου), με διήμερο επενδυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το ΧΑ με την Morgan Stanley για εταιρείες Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Πάντως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο νέος CEO του ΧΑ,  Γιάννος Κοντόπουλος, θέλει να «νοικοκυρέψει», την λίστα των εισηγμένων εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό σχετικό «προσκλητήριο» θα λάβουν οι διοικήσεις όσων εταιρειών βρίσκονται επί μακρόν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

* O Ελεύθερος Σκοπευτής δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Business Voice #13

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα