Sniper: Ψηλά στην ατζέντα η κυβερνοασφάλεια στο Δημόσιο – Γερμανικό σχέδιο για την ενέργεια υιοθετεί η ΕΕ

10:00 13/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

(Εξαιρετικά) Ψηλά στην ατζέντα η κυβερνοασφάλεια στο Δημόσιο

Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατέστησε σαφές σε κάθε ευκαιρία πως το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας στον Δημόσιο τομέα αποτελεί το πλέον σημαντικό (ενδεχομένως) ζητούμενο και θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής ατζέντας των υποχρεώσεων του.

Μάλιστα, το γεγονός πως προ τριμήνου το ίδιο υπουργείο, με διαφορετικό επικεφαλής (σ.σ. Κυριάκος Πιερρακάκης), είχε ματαιώσει διαγωνισμό που αφορούσε σε υπηρεσίες ασφάλειας στις υποδομές του G-Cloud,

έκανε ακόμη πιο επιτακτική μια κίνηση. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η κυβερνοασφάλεια ανάγεται σε μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα έπειτα από τις επιτυχείς προσπάθειες κυβερνοεγκληματιών να πλήξουν επιμέρους πτυχές του Δημόσιου τομέα. 

Η «απάντηση», λοιπόν, ήταν η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κυβερνοασφάλεια στο Δημόσιο, στην οποία προχώρησε ο κ. Παπαστεργίου. Ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώνεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε μια σειρά από ζητούμενα, όπως λ.χ. την υπηρεσία real time επιτήρησης των συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση επιθέσεων τύπου DDoS κ.ο.κ. 

Γερμανικό σχέδιο προάγγελος (;) για την Ε.Ε.

Μια είδηση που έφτασε από τις Βρυξέλλες εάν δεν αποτελεί ξεκάθαρη κατεύθυνση, ενδεχομένως να καταδεικνύει το σκεπτικό που έχει αρχίσει και ωριμάζει στη Δυτική Ευρώπη και δη σε μια χώρα-μέλος με ξεχωριστή βαρύτητα στα Κοινοτικά τεκταινόμενα: Την Γερμανία!

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα της συγκεκριμένης χώρας, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διαρροής άνθρακα που απευθύνεται και αφορά σε εταιρείες έντασης ενέργειας, όπως προκύπτει με βάση το -εκεί- εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών καυσίμων.

Πρόκειται για πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης, το οποίο αποσκοπεί στην μερική αποζημίωση των ενεργοβόρων εταιρειών για την αντιμετώπιση του κινδύνου διαρροής άνθρακα από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων που προκύπτουν από το γερμανικό σύστημα εμπορίας εκπομπών καυσίμων (Γερμανικό ETS καυσίμων).

Μέσω του εν λόγω σχεδίου, η Γερμανία φιλοδοξεί να υποστηρίξει εταιρείες έντασης ενέργειας που εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό καλύπτοντας μέρος των υψηλότερων τιμών των καυσίμων που προκύπτουν από το γερμανικό ETS καυσίμων. Το πρόγραμμα, που θα καλύψει δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2021 και 2030, στοχεύει στη μείωση του κινδύνου διαρροής άνθρακα, όπου οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες με λιγότερο αυστηρούς κανόνες εκπομπής, με αποτέλεσμα αυξημένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Το μέτρο θα ωφελήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς και υποτομείς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο διαρροών άνθρακα του EU ETS και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικό κόστος εκπομπών και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η αποζημίωση θα χορηγηθεί στις επιλέξιμες εταιρείες μέσω μερικής επιστροφής των πρόσθετων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, με την τελική πληρωμή να γίνει το 2031. Το επίπεδο της αποζημίωσης κυμαίνεται μεταξύ 65% και 95% του κόστους, ανάλογα με ένταση εκπομπών των δικαιούχων.

Μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθούν τα κίνητρα για τους δικαιούχους να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα, το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τους δείκτες αναφοράς για τα καύσιμα και τη θερμότητα. Οι δικαιούχοι επιβαρύνονται με ένα ορισμένο μερίδιο του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από το γερμανικό ETS καυσίμων, που αντιστοιχεί σε 150 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, για το οποίο δεν θα χορηγηθεί κάποιου είδους ενίσχυση.

Προκειμένου δε, να πληρούν τις προϋποθέσεις για την λήψη σχετικής αποζημίωσης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% (από το 2025 τουλάχιστον το 80%) του ποσού της ενίσχυσης σε μέτρα που προσδιορίζονται στο «σύστημα ενεργειακής διαχείρισης» τους, καθορίζοντας στόχους ενεργειακής απόδοσης και στρατηγική για την επίτευξή τους είτε στην απαλλαγή από τον άνθρακα των διαδικασιών παραγωγής τους.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-psila-stin-atzenta-i-kyvernoasfaleia-sto-dimosio--germaniko-schedio-gia-tin-energeia-yiothetei-i-ee.htm
Τυχαία Θέματα