Oι τρεις σωματοφύλακες της Βιώσιμης Ανάπτυξης σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

08:01 13/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Τρεις εταιρείες κολοσσοί για τα ελληνικά δεδομένα και πολύ δυνατές παγκοσμίως, έχουν αγκαλιάσει την στρατηγική ESG με πολύ καλά αποτελέσματα στην βιωσιμότητα. Έχουν εντάξει την Βιώσιμη Ανάπτυξη στα δικά τους business plans δημιουργώντας «πράσινα» προϊόντα και δένοντας τα εταιρικά τους άρματα με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης τηρώντας αυστηρά πρότυπα και πρωτόκολλα. Πρόκειται για τις Intrakat, Titan

και Mytilineos, οι οποίες έχουν εκδώσει τις εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξής τους.

H Intrakat συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην Ελλάδα και έχει θυγατρικές επίσης σε Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κύπρο και Πολωνία. Όχι μόνο έχει τομείς αμιγούς στοχοθεσίας στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως με τον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και σε όλες τις υφιστάμενες και νέες δραστηριότητες εφαρμόζει κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ είναι ισχύος 2,6 GW με ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ και η εξοικονόμηση ενέργειας έφτασε το 30%. Κάτι που αξιολογείται ως μικρό βιομηχανικό θαύμα, καθώς οι εταιρείες κατασκευών είναι εκ των πραγμάτων από τις πλέον ενεργοβόρες.

Στις δεσμεύσεις της Intrakat που έχουν μπει στους Στόχους ESG για το 2023, η πρώτη δέσμευση είναι η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας και ακολουθεί η υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων, η οποία το 2022 έφτασε τους 633.402,675 τόνους που ανακυκλώθηκαν. Ταυτόχρονα επενδύοντας σε ΑΠΕ μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Μιας εταιρείας που προμηθεύεται τις αναγκαίες για αυτήν πρώτες ύλες κατά 95% από την ελληνική αγορά.

Στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος η Intrakat ανακυκλώνει συστηματικά, εξοικονομεί φυσικούς πόρους, μείωσε την χρήση πλαστικού, εξορθολόγισε τις μεταφορές για τον περιορισμό των ρύπων και χρησιμοποιεί πρώτες ύλες φυσικές προς το περιβάλλον. Στο κομμάτι που αφορά τις εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου, απέσυρε και αντικατέστησε οχήματα με υψηλές εκπομπές ρύπων, με άλλα νέας τεχνολογίας, συντηρεί όλα τα μηχανήματα και τις συσκευές ώστε να γίνεται η μικρότερη χρήση πόρων, χρησιμοποιεί υπηρεσιακά λεωφορεία για τους εργαζόμενούς της και καταγράφει συστηματικά την ενεργειακή κατανάλωση των εγκαταστάσεών της.

Τέλος ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ασφάλεια, μιας και η εταιρεία δραστηριοποιείται και στις κατασκευές. Οι εργαζόμενοι έχουν έξτρα παροχές υγείας, ενώ σε 980.906 ώρες δεν υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα, ούτε σοβαρά ατυχήματα με μόλις 3 τραυματισμούς, ενώ υπάρχουν και ιατροί εργασίας, τεχνικοί και συντονιστές ασφάλειας που διευκολύνουν τα ζητήματα ασφάλειας.

Ο Όμιλος Τιτάν που έκλεισε τα 120 χρόνια στην εγχώρια βιομηχανία έχει επίσης βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την Βιώσιμη Ανάπτυξη, με επενδύσεις 13,2 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια τσιμέντου μειώνοντας τις ειδικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 19,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ταυτόχρονα για την ελληνική και την αμερικάνικη αγορά δημιουργήθηκαν νέοι τύποι τσιμέντου με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα έως και 30%. Προϊόντα που αποτελούν το 32% του χαρτοφυλακίου στην ελληνική αγορά. Το κομμάτι των πρωτοποριακών προϊόντων συμπληρώνεται από την διάθεση έτοιμου σκυροδέματος από την INTERBETON, το οποίο μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα των κατασκευών στον κύκλο ζωής τους, τα κτίρια «αναπνέουν καλύτερα» για να το εκλαϊκεύσουμε και επιτρέπουν μεγαλύτερες ελευθερίες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, δηλαδή χωρίς οι πολιτικοί μηχανικοί να καταστρέφουν τα όνειρα των αρχιτεκτόνων κρίνοντας τα σχέδια ως μη ρεαλιστικά και πρακτικά! Ακόμα, στον τομέα του Περιβάλλοντος τα εργοστάσια παραγωγής κλίνκερ-τσιμέντου δουλεύουν σε απόλυτο βαθμό σε Zero Waste to Landfill. Τα 6 ενεργά λατομεία του Τιτάνα έχουν σχέδια διαχείρισης βιοποικιλότητας για την προστασία κάθε ζωής.

Στα εργασιακά ο Όμιλος Τιτάν έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τα ατυχήματα, θανατηφόρα και μη, ενώ παρά το γεγονός πως δραστηριοποιείται στις κατασκευές, το 21,2% των νέων προσλήψεων αφορούσε γυναίκες, ενώ η γυναικεία συμμετοχή σε σχέση με το 2020 αυξήθηκε κατά 23,4%.

Ο Όμιλος MYTILINEOS ανήκει στο κορυφαίο 10% εταιρειών στον κλάδο δραστηριότητάς της σε 8 από του 11 δείκτες ESG που συμμετέχει και για πρώτη φορά στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones ως η μοναδική ελληνική εταιρεία στον δείκτη DJSI Emerging Markets.

Τα κορυφαία milestones και highlights για την έκθεση βιωσιμότητας του 2022 για τον όμιλο MYTILINEOS ήταν τα ακόλουθα:

Η μείωση κατά 15,5% σε σύγκριση με το έτος βάσης 2019 των απόλυτων τιμών άμεσων και έμμεσων εκπομπών CO2 ως αποτέλεσμα της συνέχισης της υλοποίησης των πρωτοβουλιών μείωσης των εκπομπών CO2 σε όλους τους Επιχειρηματικούς Τομείς, παράλληλα με την επέκταση του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η αποτύπωση σεναρίων προσαρμογής της Εταιρείας στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD).

Η αύξηση κατά 12,3%, της συνολικής απασχόλησης, διατηρώντας παράλληλα το ποσοστό των εργαζομένων μερικής απασχόλησης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα μηδενικά περιστατικά δυστυχημάτων και τραυματισμών με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα εμπέδωσης κουλτούρας Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία καθολικά εντός της Εταιρείας.

Η υποστήριξη 80.000 πολιτών, μέσω των 16 και πλέον βασικών κοινωνικών προγραμμάτων και ειδικών κοινωνικών δράσεων.

Η αξιολόγηση βασικών προμηθευτών της Εταιρείας μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων ESG, παράλληλα με τη συνέχιση παροχής εκπαίδευσης για τη βελτίωση του επιπέδου ωριμότητάς τους σε θέματα ESG.

Αυτό που αξίζει και πρέπει να αναφερθεί για τους τρεις αυτούς ομίλους είναι πως διασφαλίζουν τα εγκεκριμένα πρότυπα ESG σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής και μέσα από συνέργειες εντός των Ομίλων. Αυτό είναι το πλεονέκτημα των συνεργειών εντός των ομίλων με τους περισσότερους τομείς -αν δεν καθετοποιούν την παραγωγή- να διασφαλίζουν την τήρηση των πρωτοκόλλων ESG με επιτυχία.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-treis-somatofylakes-tis-viosimis-anaptyxis-spane-to-ena-rekor-meta-to-allo.htm
Τυχαία Θέματα