Sniper: Ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της Μέλισσα Κίκιζας – Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. η Adobe

11:14 10/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της Μέλισσα Κίκιζας

Συνολική ενίσχυση της τάξεως των 4.735.192,38 ευρώ, που χορηγείται με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, σε σχέση με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 13.529.121,08 ευρώ, για την ολοκλήρωση και οριστικοποίηση του κόστους και την ταυτόχρονη πιστοποίηση της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επένδυσης της «Μέλισσα Κίκιζας Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Τροφίμων», που υπήχθη στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα».

Η επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας

υφιστάμενης μονάδας παραγωγής προϊόντων αλευρόμυλου, που εδρεύει στο 5ο χλμ Λάρισας – Φαρσάλων, της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας, του Δήμου Κιλελέρ, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφερειακής Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, έπειτα από την επένδυση, η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 304.000,00 ζυμαρικά κιλά ανά ημέρα, 445.000 άλεση σίτου – σιμιγδάλι κιλά την μέρα και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 5.345,98 kw.

Από την πλευρά της, η Μέλισσα Κίκιζας συνέβαλε με ποσό 7.529.121,08 ευρώ ίδια κεφάλαια, αποτελώντας ποσοστό 55,65% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης και η οποία προήλθε κατά €100.640 από αύξηση εταιρικού κεφαλαίου με νέες εισφορές σε μετρητά (κεφάλαια εσωτερικού) και κατά € 7.428.481,08 από την ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών. Το δε ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται στο ποσό των 6.000.000 ευρώ, αποτελώντας ποσοστό 44,35% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εργασίες ανέγερσης του νέου μύλου για σιμιγδάλι και των νέων silo σίτου στη Λάρισα ξεκίνησαν το 2018, ενώ μέσω αυτού αναμένεται να βελτιωθεί η παραγωγικότητα του μακαρονοποιείου, καθώς επίσης και να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των τελικών παραγόμενων προϊόντων.

Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου-μακαρονοποιείου, το οποίο βρίσκεται στη Λάρισα από το 1974, καλύπτει έκταση 85 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα καθετοποιημένα συγκροτήματα μύλου – μακαρονοποιείου στην Ευρώπη. Παράλληλα, θεωρείται και ως το μεγαλύτερο του είδους του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές που ακολουθούν τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Το συγκεκριμένο παραγωγικό συγκρότημα της Μέλισσα Κίκιζας επιτυγχάνει ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 55.000 τόνους ζυμαρικών, με δυναμικότητα 90.000 τόνων ετησίως. Η συνολική κτηριακή κάλυψη της μονάδας είναι 30.000 τ.μ., με αποθηκευτική χωρητικότητα 10.000 παλετών.

Ως προς την πρώτη ύλη, η μονάδα επεξεργάζεται 100% σκληρό ελληνικό σιτάρι, προερχόμενο κυρίως από τον Θεσσαλικό κάμπο.

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. η Adobe

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια εις βάθος έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Figma από μέρους της Adobe. Κύρια ανησυχία της Επιτροπής είναι το γεγονός ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο για την προμήθεια διαδραστικού λογισμικού σχεδιασμού προϊόντων, αλλά και για εργαλεία δημιουργίας ψηφιακών assets.

Υπενθυμίζεται πως η Adobe αποτελεί έναν διεθνή κολοσσό ανάπτυξης εξειδικευμένου λογισμικού που προσφέρει, μεταξύ άλλων, εργαλεία λογισμικού δημιουργικού σχεδιασμού (λ.χ. Illustrator και Photoshop) και ένα διαδραστικό εργαλείο σχεδίασης προϊόντων (Adobe XD). Από τηυν πλευρά της, η Figma αποτελεί πάροχο ενός διαδικτυακού συνεργατικού εργαλείου που επιτρέπει τον διαδραστικό σχεδιασμό προϊόντων (Figma Design), καθώς και ενός εργαλείου whiteboard.

Η προκαταρκτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η συναλλαγή μπορεί να επιτρέψει στην Adobe να περιορίσει τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές αναφορικά με την παροχή διαδραστικών εργαλείων σχεδιασμού προϊόντων δεδομένου του γεγονότος πως η Figma αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της αγοράς και η Adobe -με τη σειρά της- έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες είναι στενοί ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα η εξαγορά της μιας από την άλλη θα αφαιρούσε μια σημαντική ανταγωνιστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται -σχεδόν- η έγκαιρη όσο και αξιόπιστη είσοδο άλλων παραγόντων στην αγορά.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα διερευνήσει περαιτέρω εάν η συναλλαγή μπορεί να αποκλείσει ανταγωνιστές παρόχους διαδραστικών εργαλείων σχεδιασμού προϊόντων «παντρεύοντας» τη Figma με τη σουίτα Creative Cloud της Adobe.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-enischysi-tis-paragogikis-ikanotitas-tis-melissa-kikizas--sto-mikroskopio-tis-ee-i-adobe.htm
Τυχαία Θέματα