112: Ένας αριθμός, πολλά οφέλη

07:01 10/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Κατά την διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, το «112» ή αλλιώς ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης έχει αποδειχτεί στην πράξη και σε πλείστες δύσκολες, απαιτητικές, όσο και αυξημένου βαθμού κινδύνου περιπτώσεις στην χώρα μας ως ο απόλυτος «φύλακας-άγγελος» των πολιτών, επιχειρήσεων και επισκεπτών. Κι αυτό, καθώς ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που καλείται να διαχειριστεί, επιτυγχάνει να συνδέει τον καλούντα με τον αρμόδιο φορέα: Από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, μέχρι το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό Σώμα.

Επιπροσθέτως, συνδέει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.

Προκειμένου να γίνει πράξη η λειτουργία του «112» στη χώρα μας, απαιτήθηκαν δύο βασικοί παράμετροι: Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ικανότητα της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ, η οποία και αποτέλεσε τον φορέα υλοποίησης του έργου για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα για τη λειτουργία του στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση του σύνθετου έργου από μέρους της ΚτΠ ΑΕ έγινε πράξη μέσω δύο υποέργων.

Σε αρχικό στάδιο απαιτήθηκε η υλοποίηση ενός Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης, σε συνάρτηση με την προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών, εξοπλισμού και λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κέντρων τηλεφωνίας και δεδομένων συνεχούς λειτουργίας. Επιπροσθέτως, χρειάστηκε η υποστήριξη μιας σύγχρονης, αναβαθμισμένης όσο και απόλυτα λειτουργικής μορφής του «112», παρέχοντας δυνατότητες γεω-εντοπισμού και μαζικής ενημέρωσης πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Mass Alerting). Αποτέλεσμα; Η ΚτΠ Α.Ε. να εφαρμόσει μια νέα φιλοσοφία αρχιτεκτονικής.

Σε δεύτερο βαθμό, η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ προχώρησε στην  διαμόρφωση χώρων, με την ταυτόχρονη προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού υποδομών στους 2 υφιστάμενους χώρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να λειτουργήσουν ως Κέντρα Επικοινωνιών (Πρωτεύον και δευτερεύον) με 50 χειριστές (Agents) σε κάθε χώρο.

Σήμερα, το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και διεπαφές για τη διασύνδεση των εσωτερικών χρηστών του με τα δίκτυα των παρόχων δημόσιων τηλεφωνικών υπηρεσιών (σταθερών και κινητών), καθιστώντας δυνατή τη μεταφορά δεδομένων προς και από τα δίκτυα αυτά με τυποποιημένο και ασφαλή τρόπο.

Τα οφέλη από τη λειτουργία του «112»

Με την υλοποίηση του από την ΚτΠ ΑΕ, καθίσταται -πλέον- εφικτή στο πλαίσιο των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, η παροχή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και τους επισκέπτες της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται:

– Άμεσος, ασφαλής και ακριβής εντοπισμός των καλούντων που τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αδυνατούν να δηλώσουν τη θέση τους από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.

– Μαζική, όσο και στοχευμένη ειδοποίηση πολιτών, επιχειρήσεων, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες όπως πυρκαγιές, καιρικά φαινόμενα, σεισμοί, πλημμύρες, ή τρομοκρατικά συμβάντα, βιομηχανικά/τεχνολογικά ατυχήματα κλπ., που έχουν λάβει χώρα, είναι σε εξέλιξη ή υπάρχει γνώση ότι πρόκειται να συμβούν.

– Παροχή βοήθειας και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσω διαφόρων εναλλακτικών καναλιών (π.χ. διαδίκτυο, ΜΜΕ κ.ά.).

– Βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των απαιτούμενων επιχειρησιακών πόρων, ώστε να συμβάλλει σε ενέργειες άμεσης σωστικής επέμβασης των Φορέων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ τιμήθηκε με το Gold βραβείο της χρονιάς στα Impact BITE Awards 2021, για την υλοποίηση του «112 – Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης», σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Υπενθυμίζεται πως τα BITE Awards θεωρούνται ως ο πλέον σημαντικός θεσμός επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα.

Το βραβείο παρέλαβαν για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ ο πρόεδρος, Ασκούνης Δημήτριος και η υπεύθυνη στρατηγικής του έργου, Δέδε Ελένη και για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γιώργος Μάριος Καραγιάννης.
Keywords
Αναζητήσεις
112-enas-arithmos-polla-ofeli.htm
Τυχαία Θέματα