Sniper: «Χορός κερδών και μερισμάτων σε Τράπεζα Πειραιώς, Coca – Cola και τράπεζες!

07:54 15/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έχει τα δίκια του ο Έλληνας επενδυτής μετά από τόσους εγκλωβισμούς και βάσανα, δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτά. Αλλά και ισχυροί ιδιώτες που έφεραν κεφάλαια από έξω μετρημένοι είναι. Έφυγαν από τις ακριβές ξένες αγορές κι έχουν συγκεκριμένους στόχους. Ίσως πρόσεξαν λοιπόν ότι στα 8,75 ευρώ έκλεισε χθες το ΔΑΑ. Ο τζίρος υποχώρησε στα 6,9 εκατ. ευρώ κι ο όγκος συναλλαγών ήταν κάτω από 800.000 τεμάχια. Πρώτη φορά τόσο μικρός στην έκτη συνεδρίαση της «ζωής

του».

Όλοι αυτοί μετρούν τις τιμές, αν είναι ακριβές. Δεν είναι λοιπόν στις καλές ελληνικές εταιρείες. Μετρούν και τις ακριβές ξένες αγορές, την κρίση στη Μέση Ανατολή. Αρκεί να κρατήσουν αυτή τη στάση την πολύ επιλεκτική, μέχρι το τέλος όμως. Γιατί τότε γίνονται τα λάθη. Κι έχουν γίνει πολλές φορές αυτά, ξανά και ξανά.

Του Αγίου Βαλεντίνου χθες και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ξεκινώντας να μιλήσει για το Rebranding της ΕΤΕ είπε: “Όλοι θυμήθηκαν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά εμείς είχαμε στο μυαλό μας τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς”.

Η Τράπεζα Πειραιώς λοιπόν ήταν συνεπής και με το παραπάνω. Μεγάλα  καθαρά κέρδη 800 δισ. ευρώ πέρυσι, το πρώτο μικρό μέρισμα 10% από αυτά και καθοδήγηση για καθαρά κέρδη περί το 900 εκατ. ευρώ φέτος κι από 1 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια. Μερίσματα που θα φθάνουν το 50% των κερδών τα δύο τελευταία χρόνια. Μείωση κόστους, μείωση κόκκινων δανείων και Swap για σταθερά έσοδα και κέρδη ανεξάρτητα από τη μείωση επιτοκίων. Έχει πάρει τα μέτρα του ο CEO Χρήστος Μεγάλου και το επιτελείο του. Νέα δάνεια με επέκταση 5% κάθε χρόνο.

Αναμείνατε λοιπόν τους οίκους. Ήδη ξεκίνησαν από χθες οι οίκοι, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley αλλά έρχονται οι αναβαθμίσεις στις τιμές, καθώς το Placement θα είναι πολύ δυνατό. Και σας είχαμε πει, πολλοί δεν περίμεναν το Placement, άρχισαν να μπαίνουν νωρίτερα από τα 3,30-3,50 ευρώ και σήκωναν τις τιμές γιατί δεν έβρισκαν αρκετές μετοχές. Αγόραζαν και στα 3,75 – 3,80 και στη ζώνη των 3,90 ευρώ, ακόμα και χθες, καθώς μεγάλωναν οι όγκοι συναλλαγών κι έβγαιναν περισσότερα κομμάτια. Αλλά δεν επαρκούν, υπάρχει ζήτηση.

Θα διανείμει 80 εκατ. ευρώ φέτος για τα περυσινά κέρδη η Πειραιώς και κάπου 220 εκατ. ευρώ του χρόνου από τα φετινά. Και μετά θα διανείμει 800 – 1.000 εκατ. στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό μας λέει η διοίκηση… Σύνολο 1,3 δισ. ευρώ στους μετόχους μέχρι το 2027…

Πρέπει να πούμε δύο λόγια για την Coca –Cola γιατί εμείς την πιστεύαμε από πριν. Δεν είδαμε άλλοι να την παρακολουθούν καθόλου. Χθες γράψαμε ότι η αγορά έχει κατεβάσει πολύ τον πήχη για τη μετοχή της καλής εταιρείας. Κι επίσης ότι στοίχημα την θεωρούν μόνον οι βραχυχρόνιοι.

Η εταιρεία χτύπησε πολύ δυνατά τις προβλέψεις των αναλυτών. Κέρδη ανά μετοχή στα 2,08 ευρώ. Αλλά το στοιχείο που άρεσε πολύ ήταν η αύξηση στον όγκο πωλήσεων κατά 1,7%. Στον όγκο προϊόντος που πούλησε. Με μονάδες εκτός λόγω του πολέμου κι όμως η εταιρεία το παλεύει, πήγε στην Αίγυπτο, εξαγόρασε τη Finlandia Vodka, γενικά κινείται. Στους μετόχους θα αρέσει ασφαλώς το διετές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 400 εκατ. ευρώ από το Νοέμβριο. Αλλά η αύξηση στον όγκο των πωλήσεων σημαίνει κέρδη.

Γιατί αρέσει στον Μπάφετ η Coca– Cola και η Apple; Γιατί ως ηγέτες κλάδων μπορούν να αυξάνουν την τιμή των προϊόντων τους, χωρίς επίπτωση στον όγκο πωλήσεων.

Στο 3,5% υποχώρησαν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα της Πειραιώς, μετά από πωλήσεις κόκκινων δανείων. Συνολικά κάπου 1,3 δισ. ευρώ είναι πλέον τα ΜΕΑ

Στο 1 δισ. ευρώ υποχώρησαν από την άλλη, τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας. Θα ανακοινώσει δείκτη 3%. Και οι δύο τράπεζες ξεκινούν πρώτες με τις νέες εγγυήσεις του Ηρακλή.

Ο εμφανώς δικαιωμένος CEO Παύλος Μυλωνάς, στην παρουσίαση του νέου σήματος της τράπεζας, θυμήθηκε: Στα 22,5 δισ. ευρώ τα ΜΕΔ τότε, στο 1 δισ. ευρώ τώρα. Τα κεφάλαια τότε… Όχι καλά, που είναι τώρα; Ποιος μας πίστευε τότε ότι θα αλλάξουμε την τράπεζα και θα τελειώσει αυτή εικόνα με τις ουρές; Αλλά έπρεπε πρώτα να το κάνουμε και μετά να φτιάξουμε το νέο σήμα και να το πούμε στον κόσμο.

Είχε διάθεση ο συνήθως ολιγόλογος κ. Μυλωνάς στο Rebranding της τράπεζας, με την ομάδα των γενικών διευθυντών και των ανώτατων στελεχών γύρω του και τον πρόεδρο Γκίκα Χαρδούβελη, που υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία όλων και τη στήριξη του ΔΣ. Ο κ. Μυλωνάς ασχολήθηκε ακόμα και με το νέο σήμα της τράπεζας. Το έλεγξε προσωπικά και τσέκαρε ακόμα και τις αναλογίες στην απεικόνιση του ιστορικού κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας. Η ΕΤΕ που ενδιαφέρεται σφόδρα για την τεχνολογία και επενδύει εκεί. Όχι τυχαία άλλωστε και η εξαγορά στην Epsilon Net.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-choros-kerdon-kai-merismaton-se-trapeza-peiraios-coca--cola-kai-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα