«Κρατήθηκε» στο 7,4% ο πληθωρισμός στη Ρωσία

21:17 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο επίπεδο του 7,4% διατηρήθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη Ρωσία, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Rosstat).

Παραμένει βέβαια σε υψηλό επίπεδο, πολύ πάνω από τον στόχο του 4% που έχει θέσει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Τον Δεκέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός είχε επιβραδυνθεί στο 7,4% έπειτα από επτά μήνες συνεχόμενης ανόδου, σύμφωνα με τη Rosstat.

Σύμφωνα με πληροφορίες

του ρωσικού Πρακτορείου TASS, ακρίβεια παραμένει η κύρια πηγή ανησυχίας για τους Ρώσους, αφού η αγοραστική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και της υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, η Rosstat αύξησε τον Δεκέμβριο το βασικό της επιτόκιο στο 16%, την πέμπτη διαδοχική αύξηση από τον Ιούλιο του 2023.

Στα τρόφιμα σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 1,26% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, ωστόσο σημειώθηκε πτώση της τάξης του 8,1% σε ετήσια βάση. Στον τομέα των υπηρεσιών, σε ετήσια βάση υπήρξε άνοδος του πληθωρισμού της τάξης του 8,08%.

Keywords
Αναζητήσεις
kratithike-sto-74-o-plithorismos-sti-rosia.htm
Τυχαία Θέματα