Το ΝΑΤΟ βλέπει χρονιά – ρεκόρ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του

20:51 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε πως το 2024 θα αποτελέσει χρονιά – ρεκόρ σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες στις οποίες θα προχωρήσουν τα κράτη της συμμαχίας.

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές

δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη μια χρονιά – ρεκόρ, με τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να μπαίνει (22 Φεβρουαρίου) στον τρίτο χρόνο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι το 2023 καταγράφηκε μια «άνευ προηγουμένου» χρονιά, καθώς σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 11% από τα κράτη – μέλη της συμμαχίας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν φέτος συνολικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο. Σημειώνεται πως η Γερμανία θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2023, έντεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Keywords
Αναζητήσεις
to-nato-vlepei-chronia--rekor-gia-tis-amyntikes-dapanes-ton-melon-tou.htm
Τυχαία Θέματα