Έ. Kουντουρά: Η Κομισιόν να λάβει μέτρα για τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ

16:34 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έλενα Κουντουρά, ζήτησε με παρεμβάσεις της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και του υψηλού κόστους ζωής στην Ελλάδα».

Η Έλενα Κουντουρά, απευθυνόμενη στον Επίτροπο Βόπκε Χούκστρα, ζήτησε από την Κομισιόν «ευρωπαϊκά οριζόντια μέτρα απέναντι στα ολιγοπώλια και τα καρτέλ που επιδίδονται σε πληθωρισμό απληστίας και αισχροκέρδειας, με ευθύνη κυβερνήσεων κρατών – μελών».

Στον τομέα της ενέργειας, ζήτησε πλαφόν

στον συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική ρεύματος, 5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στο περιθώριο διύλισης, φορολόγηση των υπερκερδών, άμεσα μέτρα για τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων των τραπεζών.

Στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στις τιμές τροφίμων στην ΕΕ, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο «δυσανάλογα μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι πολίτες της Ελλάδας».

Η ελληνική κοινωνία, τόνισε, έχει υποστεί μείωση κατά 50% της αγοραστικής της δύναμης, έχει μισθούς έως και τρεις φορές χαμηλότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά πληρώνει αγαθά και υπηρεσίες έως και τρεις φορές ακριβότερα.

Παράλληλα, η Ελλάδα επιβαρύνεται με πληθωρισμό τροφίμων 5,5 μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ώρα που βασικά προϊόντα που παράγει η χώρα πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό.

«Πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, τα γιαούρτια, η φέτα και ο χαλβάς πωλούνται στο εξωτερικό σε πιο χαμηλές τιμές συγκριτικά με τα ελληνικά ράφια» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το πρόβλημα της στέγασης, επεσήμανε ότι το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών πηγαίνει στα έξοδα στέγασης, ενώ το 85% των νέων έως 29 ετών μένει στο σπίτι των γονιών του.

Keywords
Αναζητήσεις
e-kountoura-i-komision-na-lavei-metra-gia-ta-oligopolia-kai-ta-kartel.htm
Τυχαία Θέματα