Ν Δένδιας: Οι επενδύσεις στην άμυνα θα θωρακίσουν την Ελλάδα

15:32 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών σκοπεύει να θωρακίσει την άμυνα της χώρας και μέσω της καινοτομίας στην άμυνα να δημιουργήσει ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα. Τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας να αντιγράψει το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας, επισημαίνοντας πως επιθυμούν τη συμμετοχή φινλανδικών εταιριών στην προσπάθεια αναβάθμισης

των αμυντικών συστημάτων.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Φινλανδία, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογο του, Άντι Χακάνεν, «Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στην βόρεια και στην υποσαχάρια Αφρική και είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για έναν από τους κύριους λόγους της επίσκεψής μου, την “Ατζέντα 2030” για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την πρόθεσή μας να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Παράλληλα, παρουσίασε την «Ατζέντα 2030» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το επίπεδο ανάπτυξης των Φινλανδικών Ένοπλων Δυνάμεων. Ο Νίκος Δένδιας στάθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για την δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος,

«Όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοθέτημα για την καινοτομία στην Άμυνα, την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα. Και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρίες, μερικές είναι παγκόσμιου επιπέδου, να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια».

Παρακολούθησα την εκπαίδευση στρατεύσιμων σε μονάδα της Φινλανδίας και διαπίστωσα στην πράξη πώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νέοι άνθρωποι μπορούν να μετατρέπονται σε στρατιώτες και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, με εκπαίδευση στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.… pic.twitter.com/ffaZHoARMP

Nikos Dendias (@NikosDendias) February 27, 2024

Εντυπωσιασμένος από την εκπαίδευση των Φινλανδών

Ο υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε ακόμη το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας (Ηybrid CoE), ενώ ακολούθως επισκέφθηκε το Guard Jaeger Regiment, όπου ενημερώθηκε εκτενώς από Αξιωματικούς του φινλανδικού στρατού για την εκπαίδευση των στρατευσίμων και των εφέδρων. Τόνισε ότι έμεινε εντυπωσιασμένος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανέκαθεν επιθυμούσε να βασίζεται στον στρατό των πολιτών.

«Θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επίσης γίνεται μεγάλη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας. Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το σύστημα, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας Στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στον Στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή.

Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο Στρατός των πολιτών. Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία».

Keywords
Αναζητήσεις
n-dendias-oi-ependyseis-stin-amyna-tha-thorakisoun-tin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα