Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά

Πρωινό! Η λήψη ενός πλούσιου πρωινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσουμε την απόδοση του παιδιού μας, στο σχολείο.

 Πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή το πρωί οδηγεί το παιδί στην «επιτυχία».

Της Γιώτας Ανδριοπούλου, διαιτολόγου-διατροφολόγου

Τα παιδιά τα οποία τρώνε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό έχουν γενικότερα καλύτερους βαθμούς σε τεστ, παρουσιάζουν δηλαδή καλύτερο δείκτη ευφυΐας και ικανότητα μάθησης, καθώς και καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, σε αντίθεση

με τα παιδιά πού μένουν νηστικά το πρωί ή που τρώνε κάτι πρόχειρο. Όσον αφορά επίσης την απόδοση των παιδιών της δεύτερης ομάδας, εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι αυτή μειώνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα της ώρας. Αντίθετα, τα παιδιά τα οποία έχουν λάβει ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης, εξασθένησης της απόδοσης, αφηρημάδας, και υπερκινητικότητας στο σχολείο.

Και για τους μεγάλους

Το πρωινό όμως δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Η λήψη ενός πλούσιου και θρεπτικού πρωινού έχει πολλά οφέλη και για τους ενήλικες. Εάν φάτε ένα σωστό πρωινό και δεν φύγετε για τη δουλεία νηστικοί πίνοντας μόνο έναν καφέ ή τρώγοντας κάτι πρόχειρο στο δρόμο, όπως τυρόπιτα, κουλούρι κ.τ.λ. , θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα στην δουλειά σας, να μειώσετε την συνολική πρόσληψη σας σε λιπαρά, ακόμη και να μειώσει το άγχος σας. Μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό (International Journal of Food Sciences and Nutrition, 1998), έδειξε ότι η λήψη πρωινού βελτιώνει την πνευματική υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα ανέφερε ότι ενήλικες (ηλικίας 20 με 79 χρονών) οι οποίοι τρώνε πρωινό, είναι λιγότερο αγχώδεις (υποφέρουν λιγότερο από στρες), είναι λιγότερο μελαγχολικοί, και αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατάθλιψης, σε αντίθεση με αυτούς που αποφεύγουν το πρωινό. Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αποφεύγουν να τρώνε το πρωί με αποτέλεσμα να χάνουν τα πολύτιμα οφέλη του. Σύμφωνα με την έρευνα "Kids Take on Breakfast" η οποία πραγματοποιήθηκε το 1999, το 30% περίπου των παιδιών παραλείπουν να τρώνε πρωινό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το 7% περίπου των παιδιών δεν τρώνε απολύτως τίποτα το πρωί. Η παράλειψη του πρωινού βάζει τα παιδιά σε διατροφικό κίνδυνο. Τα παιδιά χρειάζονται πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά ημερησίως για να αποδώσουν τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Σύμφωνα με την Western Dairy Council, το 1/3 των παιδιών που παραλείπουν το πρωινό δεν θα ικανοποιήσει τις ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτεΐνη και το 75% θα χάσει την συνιστούμενη πρόσληψη ασβεστίου.

Γιατί δεν τρώτε πρωινό;

Εάν ρωτήσετε τους ανθρώπους το λόγο για τον οποίο δεν τρώνε πρωινό, η απάντηση συνήθως έχει να κάνει με την έλλειψη χρόνου. Ο έντονος ρυθμός ζωής και το πρωινό άγχος και βιασύνη σημαίνουν ότι αρκετές οικογένειες δεν αφιερώνουν χρόνο για το πρωινό. Μερικοί απολαμβάνουν ένα βιαστικό πρωινό (στα πεταχτά), κάποια άλλοι ένα γρήγορο πρωινό στη δουλει

Keywords
Τυχαία Θέματα